Тарасюк сподівається "зістикуватися" з ЄС і НАТО до 2008

Понеділок, 1 травня 2006, 11:55

Українська сторона заявляє про готовність продовжити переговори з Європейським Союзом щодо спрощення візового режиму після одержання ЄС нового мандату на переговори.

Про це в інтерв'ю українським журналістам у Брюсселі заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Він пояснив, що спроба української сторони на останньому раунді переговорів (лютий нинішнього року) "досягти компромісу не дала бажаного результату".

"Тому ми не погодилися на запропоновані ЄС варіанти", - сказав міністр.

"Ми домовилися під час міністерської зустрічі в Києві (березень нинішнього року), що ЄС поширить наші пропозиції серед країн-членів з метою одержання нового мандату. Поки нам не відомо про те, що сторона ЄС одержала мандат. Як тільки буде завершена процедура узгодження нового мандату для ЕС-івської сторони, ми готові продовжити переговори. Ми чекаємо, коли буде затверджено новий мандат на переговори ЄС", - додав він.

Тарасюк також пояснив, що розбіжності в ході переговорів виникли щодо продовження дії угод із сьома країнами Євросоюзу, з якими в України встановлено асиметричний принцип.

"Ми наполягаємо на тому, щоб чинні угоди діяли до того часу, поки ці країни не вступлять до Шенгенської зони, що відбудеться наприкінці 2007 року. Мова йде майже про два роки, протягом яких стосовно українських громадян не має змінюватися чинний візовий режим", - підкреслив він.

За його словами, Київ запропонував "більш широкі рамки груп українських громадян, на які б поширювався принцип спрощеного візового режиму".

Міністр також повідомив, що українська сторона передала свої пропозиції щодо бачення майбутньої угоди, яка у 2008 році має замінити чинну на сьогодні угоду Україна-ЄС про партнерство і співпрацю.

"Ми бачимо майбутню угоду, як європейську угоду про асоціацію з перспективою членства", - сказав він.

Разом з тим глава зовнішньополітичного відомства зазначив про існування "відмінностей сторін у підходах" до майбутньої угоди.

"Будемо сподіватися, що до 2008 року нам вдасться подолати ці розходження", - підкреслив Тарасюк.

Коментуючи розповсюджену британською газетою "Financial Times" інформацію з посиланням на високопоставленого дипломата в НАТО про намір США домогтися членства України до 2008 року, Тарасюк сказав, що йому не відомо про плани США підтримати вступ Києва в НАТО до конкретної дати.

Однак міністр упевнений у тому, що запрошення до початку переговорів про членство в альянсі буде отримано в 2008 році.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...