Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США побачили, що в Україні свободи слова стало більше

Понеділок, 1 травня 2006, 13:17

Американська правозахисна організація "Freedom House" констатує поліпшення стану свободи слова в Україні в 2005 році.

Про це йдеться у звіті організації "Свобода преси - 2006: Всесвітнє дослідження незалежності ЗМІ", оприлюдненому напередодні Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня, передає радіо "Свобода".

Політичне втручання в роботу ЗМІ в цілому зменшилося; відбулося ще кілька важливих поліпшень, відзначає американська правозахисна організація.

Однак правозахисники звертають увагу, що просування відбувалося малими кроками, і порушення прав засобів масової інформації в Україні ще існують.

У звіті Україну критикують, зокрема, за те, що дотепер не повністю припинено тиск і напади на журналістів, не поставлено крапку у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Висвітлення подій нерідко буває перекрученим або має на меті певні економічні або політичні інтереси через те, що багатьма засобами інформації володіють олігархи або особи, наближені до влади.

У цілому експерти "Freedom House" констатують погіршення стан зі свободою преси у світі.

Найвідчутніше погіршення ситуації зі свободою слова в останні роки відбулося в Латинській Америці й у Карибському регіоні і на території колишнього СРСР, а також в Азії й Африці.

Особливо турбує авторів звіту Росія, що опустилася до 158 місця серед 194 країн, які присутні у рейтингу.

Вони вважають, що теми обмеження свободи преси в цій державі повинні торкнутися американський й інші уряди, що збираються на самміт "Групи восьми" у липні в Санкт-Петербурзі.

Україна цього року займає 113 місце - найвище серед країн-учасниць СНД.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування