Журналістів після революції жаліли, але скоро буде гірше

Середа, 3 травня 2006, 15:21

У 2005 році спостерігалося реальне зменшення фактів тиску на журналістів, відсутність фактів убивств журналістів, їхніх арештів і затримання.

Про це завила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар на прес-конференції в середу.

"У 2005 році ми зафіксували найменшу кількість показників, щодо різного роду порушень роботи українських журналістів", - підкреслила вона.

Так, відповідно до проведених ІМІ досліджень, спостерігалося істотне зменшення публічних фактів політичного тиску на журналістів: якщо в 2004 році було зафіксовано 60 випадків економічного, політичного, непрямого тиску, то в 2005 році таких випадків було зафіксовано тільки 12.

Крім того, серйозно зменшилася цифра випадків перешкоджання виконанню обов'язків журналіста, а також застосування цензури (у 2004 році таких випадків було зафіксовано 52, у 2005 - 14).

У той же час Сюмар відзначила, що в 2006 році "ці цифри будуть вищими, ці показники будуть гіршими".

"Цьому є пояснення, оскільки перший квартал 2006 року позначався складною виборчою кампанією. І хоча її не можна порівнювати з тими умовами, у яких ми працювали в попередні кампанії, все-таки вона стала причиною багатьох конфліктів між політиками, владою і журналістами", - пояснила вона.

Серед негативних висновків поточного року є те, що жодна резонансна справа проти журналістів і ЗМІ в 2005 році так і не було остаточно розкрита, а винні засуджені.

"Сьогодні інститут масової інформації ініціює звернення до керівників правоохоронних органів із пропозицією взяти під особистий контроль хід розслідувань справ, пов'язаних зі злочинами щодо журналістів і медіа", - заявила Сюмар.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування