Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В України з ЄС намітився політичний конфлікт

П'ятниця, 5 травня 2006, 09:52

Кабмін висловлює стурбованість з приводу можливого обмеження доступу українських труб на європейський ринок через заплановане Єврокомісією введення високого мита на імпорт безшовних труб.

Як повідомила прес-служба Кабміну в прес-релізі в четвер, уряд України 4 травня звернувся до голови ЄК Хосе Мануеля Баррозо, висловивши стурбованість із приводу можливого введення обмежувальних санкцій.

При цьому Міністерство економіки направило в ЄК відповідний коментар.

Прес-служба пояснює, що ЄК підготувала пропозиції по введенню нових антидемпінгових заходів, що можуть ускладнити доступ українських труб на європейський ринок.

Так, 24 квітня 2006 року в Україну були надіслані матеріали антидемпінгового розслідування, відповідно до яких ставки мита для українських підприємств повинні складати для ЗАТ "Ютист" - 26,2%, ЗАТ "Нікопольський завод безшовних труб "Ніко Тьюб" і ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" - 25,15%, ВАТ "Дніпропетровський трубний завод" - 12,3 % (усі - Дніпропетровська обл.), для інших трубних підприємств України - 26,2%.

Українська сторона висловила незгоду з позицією ЄС у даному розслідуванні, вказавши на необхідність дотримання ст. 19 угоди про партнерство і співробітництво між Україною і ЄС.

Зокрема, відзначається в прес-релізі, незважаючи на кардинальні відмінності в умовах доступу на європейський ринок, ціновій політиці, динаміці обсягу постачань безшовних труб для українських виробників з одного боку, і виробників з Росії, Румунії і Хорватії з іншої, розрахунок збитку для європейських виробників у даному розслідуванні здійснений на кумулятивній основі для всіх країн.

"На думку української сторони, застосування такого підходу є неприйнятним. Для українських виробників повинна бути проведена окрема оцінка впливу постачань українських труб на економічний стан промисловості країн-членів ЄС", - вважає українська сторона.

"Також неприйнятним для української сторони є і те, що, незважаючи на надання Україні статусу країни з ринковою економікою, Європейська Комісія звернулася до штучного конструювання цін на електроенергію і газ", - говориться в прес-релізі.

У документі підкреслюється, що трубна промисловість є однією з рушійних сил економіки України і підвищення імпортного мита на цю продукцію приведе до припинення її експорту в ЄС.

"Це питання, на перший погляд, є технічним, а по суті - економічним і політичним. У сьогоднішній ситуації, воно має важливе значення для розвитку нашої держави і зближення України і ЄС. Уряд України сподівається на об'єктивне і неупереджене ставлення Європейської Комісії до України в даній непростій ситуації", - резюмує прес-служба.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування