У Росії вирішили, що Ющенко втягнувся у війну, і лякають газом

П'ятниця, 5 травня 2006, 11:31

Глава комітету зі справ СНД Ради Федерації Вадим Густов вважає, що Грузія й Україна у випадку виходу зі складу СНД більше втратять, ніж набудуть.

"Цілком очевидно, що Євросоюз, куди так прагне Україна, не готовий до інтеграції з цією країною. Примітно, що жоден з європейських політиків не назвав досі навіть приблизної дати вступу Києва в ЄС", - сказав Густов "Інтерфаксу" у п'ятницю.

За його словами, Євросоюз не готовий прийняти 46-мільйонне українське населення, оскільки в жодній країні ЄС навіть не уявляють, відкіля взяти гроші, щоб підтягти Україну до рівня Швеції.

"Вихід з СНД, про що говорив Ющенко, - це колосальна помилка керівництва цієї країни", - переконаний Густов. На його думку, Києву більш доцільно йти до інтеграції в рамках СНД.

Сенатор нагадав, що українська економіка орієнтована в основному на російську і саме російський ринок є основним для українських товарів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ці товари в Європі нікому не потрібні. І кому Україна буде них поставляти, вийшовши з СНД, - велике питання", - підкреслив Густов.

"Україна може вступити в смугу колосального безробіття. Крім цього, постане питання про корінний перегляд відносин з Україною в економічній сфері, у тому числі й у постачаннях енергоресурсів", - вважає Густов.

Аналізуючи ситуацію, Густов звернув увагу на те, що заява українського президента Віктора Ющенка про можливості виходу з СНД з'явилося після зустрічі у Вільнюсі, де віце-президент США Ричард Чейні зробив "досить безпардонну заяву на адресу Росії".

"Усе те, про що говорив пан Чейні, це повернення до "холодної війни". По суті, йде велика політика по створенню навколо Росії санітарного кордону, і Україна втяглася в цю гру", - сказав Густов.

На його думку, Ющенко "виконує зобов'язання перед тими, хто його підтримував на виборах", у проведенні своєї політики він не самостійний, оскільки "Ющенка ведуть США".

Густов запропонував грузинському й українському керівництву задуматися і про те, за якою ціною вони будуть одержувати енергоресурси з Росії у випадку виходу з СНД.

"Усі розрахунки тоді будуть вестися виключно за загальносвітовими цінами. Постане також питання і про введення візового режиму", - пояснив Густов.

Торкаючись перспектив СНД, сенатор визнав, що ця структура в якості єдиного інтеграційного об'єднання не відбулася, як спочатку задумувалося.

"Така інтеграція була не вигідна із самого початку Заходу. І сьогодні всередині СНД розвиваються два напрямки: інтеграція між Росією і Білорусією й інтеграція в рамках ЄврАзЕс", - уклав Густов.

Схожу думку висловив "Інтерфаксу" також голова комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачев.

Від УП: Ющенко у Вільнюсі не робив публічних заяв про вихід з СНД. Він закликав ЄС дати "чіткий сигнал" щодо перспективи членства для України і відзначив, що Україна не може більше знаходитися в невизначеності між Сходом і Заходом. Разом з тим, перший заступник глави МЗС України Володимир Огризко в четвер у Москві повідомив, що Україна аналізує доцільність свого перебування в СНД.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:05
Активність авіації РФ: у Харкові пролунали вибухи
14:00
Атака на харківську телевежу не вплине на доступ до ЗМІ у місті - Терехов
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:55
"Метінвест" з травня підвищить зарплати працівникам підприємств: на скільки зросте оклад
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:41
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги може бути проблемою – посол
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
Усі новини...