Україна придумала, як обійти шантаж "Газпрому"

П'ятниця, 5 травня 2006, 18:31

Україна має намір почати переговори про залучення до постачань газу з Росії альтернативних "Газпрому" компаній.

Про це заявив секретар Ради нацбезпеки й оборони Анатолій Кінах в інтерв'ю "Экономическим известиям", опублікованому в п'ятницю.

"Мова йде про формування більш ліберального ринку газу. Зокрема, одна зі складових нашої переговорної стратегії — вільний доступ незалежних постачальників до газотранспортної системи, формування ринку природного газу, створення газової біржі", - сказав він.

"Є багато компаній, які бажають поставляти нам газ за досить прийнятними цінами. "Лукойл", ТНК, ряд інших структур. Мова йде про десятки мільярдів кубометрів", - уточнив він.

Кінах пояснив, що згідно з російським законодавством багато регіонів, на території яких добувається газ, є власниками частки добутого палива.

"Коли ми виходимо на прямі контакти з владою цих регіонів, ми переконуємося в їхній готовності поставляти газ. Проблема, яка повинна вирішуватися на урядовому рівні, — їхній доступ до газотранспортної системи Росії, у тому числі ратифікація Росією Європейської енергетичної хартії", - відзначив секретар РНБО.

Він також відзначив, що зараз готується візит президента Туркменістану Сапармурата Ніязова в Україну, у ході якого планується "визначити не тільки газові відносини на друге півріччя, але і підписати з Туркменістаном довгострокову угоду".

Кінах висловив надію, що цей візит відбудеться в першому півріччі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...