Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Московському патріархату не подобається, що в Україну приїде Папа

П'ятниця, 2 червня 2006, 16:43

Керуючий справами Української православної церкви (у підпорядкуванні Московського патріархату) архієпископ Переяслав-Хмельницькиий Митрофан вважає несвоєчасним можливий візит папи Римського Бенедикта XVI в Україну.

"Візит папи Римського в Україну ми вважаємо несвоєчасним, як несвоєчасним був і візит його попередника Іоанна Павла", - сказав архієпископ у п'ятницю в ході інтернет-конференції в Києві.

За його словами, це пов'язано з тим, що існує безліч невирішених проблем у взаєминах між Українською православною і Римо-католицькою церквами.

Насамперед, за словами владики Митрофана, це проблема прозелітизму, невирішених майнових питань, проблема проведення почергових із греко-католиками богослужінь у православних храмах тощо.

Як відомо, запрошення папи римського розглядалося секретаріатом президента.

Митрофан також висловився проти втручання української держави в справи церкви.

Він підкреслив, що "усі конфесії в Україні рівні перед законом, у нас не існує державної церкви, і тому держава повинна створювати необхідні умови для нормального забезпечення життєдіяльності зареєстрованих в Україні конфесій".

Надання ж будь-якій з конфесій статусу "більш національної" або "більш іноземної", на думку архієпископа, веде до дискримінації стосовно інших церков.

Владика пояснив, що "мова йде про підтримку так званого Київського патріархату, що не визнаний у православному світі".

Архієпископ Митрофан також поскаржився, що в Україні "на державному рівні робляться спроби домогтися у Всесвітнього патріарха визнання Київського патріархату на шкоду канонічним правилам".

Тим часом, переконаний представник Московського патріархату, "створення єдиної помісної церкви в Україні не може бути прерогативою державних інтересів. Це суто внутрішня справа православної церкви".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування