Після мовного, у регіонах почався НАТОвський сепаратизм

П'ятниця, 2 червня 2006, 16:53

Нацрада з питань культури і духовності при президенті пропонує ухвалити закон про статус української мови, а також створити міністерство з питань мовної й інформаційної політики.

Про це на прес-конференції в п'ятницю повідомив керівник Нацради Микола Жулинський.

Він підкреслив, що розцінює ухвалення обласними і місцевими радами рішень про надання російській мові статусу регіональної як політичні акції.

За його словами, представники Нацради переконані в тому, що "це цілком продумана політика, спрямована на розчленовування України, на створення конфліктних ситуацій".

За словами Жулинського, така ситуація "спровокована заявами Партії регіонів", які дали підставу для відповідних рішень місцевих рад.

Водночас Миколаївська міськрада на другій сесії в п'ятницю ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної, відхиливши протест прокурора.

За надання російській мові статусу регіональної проголосували 59 депутатів, 17 - проти.

Перед початком сесії міськради прихильники і противники цього рішення провели мітинг біля будинку міськвиконкому. Представники Блоку Наталі Вітренко скандували "Російській мові - статус регіональної", активісти Народного Руху співали "Як тебе не любити, Києве мiй".

Перед мітингувальниками виступив мер Миколаєва Володимир Чайка. Він заявив, що "розуміє, що набуття російською мовою статусу регіональної є неконституційним", і що намагався в цьому переконати депутатів.

На першій сесії міської ради депутати ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної, яке оскаржив прокурор. 26 травня аналогічне рішення ухвалила обласна рада.

Депутати Луганської облради більшістю голосів також відхилили протест прокурора Луганської області Юрія Ударцова про незаконне надання російській мові статусу регіональної.

Крім того, депутати Луганської облради ухвалили заяву, у якій звернулися до міських, селищних, сільських рад регіону з проханням оголосити населені пункти регіону "територією без НАТО".

"Ухвалене вами рішення буде означати, що ви не даєте згоди на присутність у ваших населених пунктах НАТОвских військ, інструкторів, інспекторів та інших представників НАТО", - йдеться в заяві депутатів.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...