Ющенко змусить Порошенка і Тимошенко відмовитися від партій?

Понеділок, 5 червня 2006, 13:18

Президент Віктор Ющенко пропонує ввести додаткові вимоги до службовців Національного банку України і членів ради НБУ.

Про це йдеться у відповідному законопроекті, який президент подав на розгляд Верховної Ради, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Як відзначається в пояснювальній записці до документа, зокрема, президент пропонує заборонити голові НБУ, його заступникам, членам правління НБУ й іншими службовцям за переліком посад, що визначається нормативно-правовими актами Нацбанку, одержувати позики і кредити від комерційних банків.

До того ж, пропонується заборонити службовцям НБУ входити до складу органів управління, бути акціонерами (учасниками) не тільки банків, але й інших суб'єктів господарювання, які мають на меті одержання прибутку.

Крім того, у законопроекті пропонується ухвалити норму, відповідно до якої голова Нацбанку не буде мати права належати до політичних партій.

Законопроектом доповнюється перелік вимог до осіб, які можуть бути членами ради НБУ.

Зокрема, до таких вимог віднесена неможливість суміщення посади члена ради НБУ з членством у партіях і наявністю в особи представницького мандата.

Дана норма спрямована на посилення незалежності ради як керівного органа НБУ, який відповідає, зокрема, за розробку основних принципів грошово-кредитної політики.

Крім того, законопроектом передбачається, що підставою для звільнення члена ради Нацбанку може бути невідповідність діяльності її члена вимогам закону або втрата ним бездоганної ділової репутації і систематичне ухиляння члена ради НБУ від участі в засіданнях ради Нацбанку.

Як відомо, членами ради НБУ є:

- співвласник "Брокбізнесбанку" Сергій Буряк (фракція БЮТ),

- член політради партії "Народний союз "Наша Україна" Петро Порошенко (раніше - співвласник банку "Мрія"),

- лідер БЮТ Юлія Тимошенко,

- член парламентського комітету з питань фінансів Верховної Ради попереднього скликання Федір Шпиг (раніше - почесний президент і співвласник банку "Аваль"),

- віце-президент корпорації "Інтерпайп", голова наглядової ради Укрсоцбанку Ігор Юшко й інші.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування