Латвія вирішила просунути Україну і Грузію в НАТО

Четвер, 8 червня 2006, 10:46

Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга закликала країни-члени НАТО на майбутньому саміті альянсу в Ризі оголосити про розширення співпраці з Україною і Грузією.

Про це вона сказала, виступаючи на спільному засіданні сенату і палати представників Конгресу США, повідомляють РИА Новости.

"Латвія підтримує Україну і Грузію в їхньому прагненні до більш тісних зв'язків з НАТО", - заявила Віке-Фрейберга, закликавши країни-члени НАТО "сформулювати на саміті в Ризі конкретні і розширені форми співпраці з цими двома країнами".

При цьому вона підкреслила, що Латвія "готова до розвитку дружніх, орієнтованих на майбутнє і прагматичних зв'язків з Росією, яка є важливим сусідом ЄС і НАТО".

Нагадавши, що Латвія розділяє з Росією "спільний кордон, а також складну історію", Віке-Фрейберга сказала, що перемога в Другій світовій війні "принесла свободу одній половині Європи, але не інший", яка залишилася "під сталіністською тиранією і гнітом тоталітарного комунізму".

Повідомивши про свою поїздку до Москви торік на святкування 60-річчя Перемоги, Віке-Фрейберга додала, що після війни "для народу Латвії одна іноземна окупація була замінена на іншу".

"Це не переписування історії. Це голі факти. Просто їхнє усвідомлення, їхнє визнання багато в чому допоможе зміцненню довіри, розуміння і добросусідства між нашими двома країнами", - сказала президент Латвії, говорячи про взаємини з Росією.

Спеціальне спільне засідання обох палат конгресу, на якому виступила Віке-Фрейберга, пройшло в середу у Вашингтоні під співголовуванням спікера палати представників, конгресмена Денніса Хастерта і конституційного голови сенату, віце-президента США Ричарда Чейні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...