Британці хочуть бачити Україну в ЄС

П'ятниця, 9 червня 2006, 10:23

Найбільша у Великобританії опозиційна партія – Консервативна – однозначно підтримує подальше розширення ЄС і хоче бачити в цій організації Україну.

Про це у доповіді в центрі європейських досліджень Open Europe заявив міністр закордонних справ "тіньового Кабінету міністрів" Вільям Гейґ, передає Німецька хвиля.

У виступі перед британськими бізнесменами, прихильними до глибшої європейської інтеграції, Гейґ сказав, що залучення до ЄС України, Туреччини та західно-балканських країн означало б незворотність демократії.

Також таке залучення означало б панування влади закону, ринкової трансформації та сприйняття західних цінностей цими державами.

І навпаки: відмова ЄС надати їм членство може скерувати народи цих країн у бік популізму, крайнього націоналізму, посилити там прояви корупції, злочинності й анти-західні настрої.

Гейґ радить державам ЄС пам'ятати, що метою є не існування організації як такої, а просування певних спільних цінностей та одержання спільних переваг за допомогою співпраці.

На його думку, блокування подальшого розширення означало б "зраду справжньої європейської мрії".

Гейґ зазначив, що розширення ЄС довело свою ефективність у забезпеченні демократії та громадянських свобод у середземноморських країнах, а після падіння Берлінської стіни – також у державах Центральної та Східної Європи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування