Америка допоможе Україні з газом. Порадами

Субота, 1 липня 2006, 13:54

Посол США в Україні Вільям Тейлор запропонував президенту Віктору Ющенку допомогу американських експертів у виробленні ефективнішого використання газу споживачами.

Як сказав Тейлор в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", відповідну пропозицію він зробив українському президенту під час зустрічі після свого призначення послом.

"Я приїхав в Україну не з повними кишенями грошей, якими можна допомагати оплачувати газові рахунки. Є експерти, є досвід, є поради, є програми з енергозбереження, програми джерел альтернативної енергії, розвідки корисних копалин, вуглеводнів в Україні. І, безумовно, ми готові надати політичну й дипломатичну допомогу Україні", - сказав посол.

Він також висловив думку, що українсько-російські угоди в газовій сфері мають бути переглянуті найближчим часом.

"Має бути створена нова переговорна команда з українського боку. Доки немає нового уряду — немає і команди. Але, на мій погляд, до питання цих угод треба повернутися, краще, швидше, ніж пізніше, бо одна річ — обговорювати умови, обсяги і ціни газових поставок влітку, а інша — взимку", - сказав Тейлор.

Він також підкреслив, що не розуміє необхідності компанії "РосУкрЕнерго" як посередника між Україною та Росією в газовій сфері.

"Ми досі не розуміємо ролі посередника, що його було введено 4 січня. Дехто пояснював мені існування посередника тим, що це нібито буфер, створений приватною структурою і закладений для амортизації відносин урядів України і Росії. Але я все одно не зрозумів мети існування цього буферу. Тим більше що власність і структура посередника — досить затемнені, тіньові", - пояснив посол.

Тейлор також висловив здивування позицією лідера Партії регіонів Віктора Януковича щодо неможливості перегляду газових угод.

"Я прочитав цей коментар, і він мене здивував. Наскільки пригадую, раніше він не підтримував укладених угод. Тому мені було б цікаво з ним зустрітися найближчим часом і дізнатися, що змінило його думку", - відзначив посол.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...