Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко образив соратника Януковича

Субота, 1 липня 2006, 17:12

Степан Гавриш вважає незаконним і неконституційним указ президента, яким глава держави вивів його зі складу Вищої ради юстиції.

"Відповідно до вимог закону "Про Вищу раду юстиції" термін моїх повноважень складає шість років", - заявив він в інтерв'ю Ліга.

За його словами, початком виконання повноважень є не дата видання відповідного указу президента і вступу на посаду, а момент складання присяги на засіданні Верховної Ради відповідно до регламенту і зазначеного закону.

За словами Гавриша, право призначення на посаду члена Вищої ради юстиції належить "не президентові Ющенку особисто, а інститутові президента".

Згідно Конституції, президент не має права припиняти повноваження члена Вищої ради юстиції, призначеного указом президента, як і в інших суб'єктів, що наділені правом призначення (обрання) членів цього конституційного органу.

При цьому Гавриш заявляє, що "глава держави в даному випадку діяв, реалізуючи своє суб'єктивне, а не законне право. Адже в його указі немає ніяких посилань на норму закону, яка б обґрунтовувала рішення президента. Проте, він як гарант Конституції зобов'язаний діяти лише в межах, визначених Основним Законом".

Гавриш переконаний, що при умовах відсутності Конституційного Суду, парламентської кризи втручання в діяльність стабільно працюючого незалежного інституту влади в Україні є надзвичайно ризикованим для розвитку демократії і свідчить про тенденції щодо узурпації влади.

Як повідомлялося, на президентських виборах 2004 року Степан Гавриш був представником Віктора Януковича у Верховному суді, а на парламентських виборах 2006 балотувався у Верховну Раду за списками опозиційного блоку "Не Так!". Відповідно до оприлюдненого 27 червня 2006 року указу президента, зі складу Вищої ради юстиції разом і Гавришем виводилися Антон Чернушенко і Олександр Задорожний.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...