Ющенко знову розкритикував Конституцію

Субота, 1 липня 2006, 19:15

Президент Віктор Ющенко закликає до публічних дискусій про оновлену Конституцію.

У своєму радіозверненні у суботу він пояснив, що бачить учасниками цієї роботи всі політичні сили, представників місцевого самоврядування, експертів, громадськість.

"Проблема вдосконалення Конституції аж ніяк не знімається з порядку денного. І вестися таке вдосконалення повинне в інтересах всього суспільства, а не окремих політичних груп і владних інституцій", - сказав Ющенко.

"Два роки тому політики внесли зміни в Конституцію. Бажаючи змінити баланс між гілками влади, створили більше проблем, ніж вирішили", - наголосив президент.

На його думку, в результаті реформи суди так і не стали дієвими інститутами захисту прав людини, хоч і отримали статус незалежної гілки влади.

Також, за його словами, "законодавчий орган ще не позбувся ознак сповзання до диктатури більшості".

Він зазначив, що Кабінет міністрів і надалі функціонує без законодавчого забезпечення своєї діяльності, а система повноважень у трикутнику президент – Верховна Рада – уряд є незбалансованою, "насиченою ризиками потенційних політичних конфліктів".

"Правоохоронні органи і прокуратура досі несуть на собі відбиток радянської репресивно-каральної системи, бо їх не перетворено на органи правопорядку відповідно до європейських стандартів", - відзначив Ющенко.

Він звернув увагу на те, що досі не запроваджено реального місцевого самоврядування та не здійснено адміністративно-територіальної реформи.

"Переконаний – вирішити ці проблеми без нового погляду і нового філософського підходу до Конституції неможливо", - вважає президент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News