У Туркменії думають, що нові ціни на газ для України не дестабілізують обстановку

Понеділок, 3 липня 2006, 16:40

Політика Туркменії в газовій сфері не націлена на дестабілізацію ситуації в Росії або в Україні, йдеться в повідомленні МЗС Туркменії.

"Будь-яких дестабілізуючих дій щодо інших країн, у тому числі Росії та України, туркменська сторона ніколи не починала", - підкреслюється в документі.

"Навпаки, практична діяльність Туркменії, здійснювана відповідно до норм міжнародного права, спрямована на впорядкування договірних відносин з Росією та Україною в питаннях постачань газу", - зазначається в прес-релізі.

Відповідно до повідомлення, "з урахуванням зростання світових цін на енергоносії, туркменська сторона запропонувала російській і українській сторонам розглянути питання про зміну цін на туркменський газ, що постачається, при укладанні майбутніх контрактів".

Щодо співпраці зі своїми основними покупцями газу, туркменська сторона заявила, що Туркменія чітко виконує свої зобов'язання, передбачені договорами. "Що ж стосується поставок газу з Туркменії в Україну, то вони на даний час можуть здійснюватися тільки через території інших країн, включаючи Росію".

Як відомо, російська сторона в 2006 році не видала дозвіл на транзит і не пропустила туркменський природний газ в Україну, відзначається в прес-релізі.

Приводом для заяви МЗС країни стали повідомлення низки російських ЗМІ про те, що туркменська сторона бажає "переглянути вже підписані контракти і з Москвою і з Києвом", і це - "приклад того, звідки виходить енергонебезпека".

"У цьому зв'язку зовнішньополітичне відомство Туркменії направило відповідну ноту МЗС Росії, у якій також висловлене прохання про вжиття всіх необхідних заходів для недопущення надалі подібних фактів", - відзначається в повідомленні.

Як відомо, Туркменія вимагає підвищити в 2006 році ціну на газ для України, при тому, що в неї укладено контракт із НАК "Нафтогаз України" на постачання в 2006 році 40 млрд. куб. м газу ($50 за 1 тис. куб. м. у першому півріччі і по $60 за 1 тис. куб. м. - у другому).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування