Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін зробив з Росії "газову жертву"

Четвер, 6 липня 2006, 18:55

Істерика в західних ЗМІ в зв'язку з газовим скандалом в Україні була спробою політичного тиску на Росію.

Про це заявив президент Росії Володимир Путін у ході інтернет-конференції, повідомляють РИА Новости.

"Дійсно, істерика, що була створена в ЗМІ, насамперед у європейських країнах і Північній Америці, є спробою політичного тиску, але не на Україну, а на Росію", - заявив Путін.

Так він відповів на запитання про те, чи не намагається Росія політично тиснути на Україну за допомогою підвищення цін на російський газ.

Путін також підкреслив, що до конфлікту з Україною європейські споживачі вкрай залежали від домовленостей Росії з Україною в ціні продажу газу.

"А тепер ми домовилися розділити ці два питання - якщо Україна буде виконувати свої зобов'язання, вона буде зобов'язана протягом тривалого періоду забезпечити нам транзит газу європейським споживачам", - заявив Путін.

"Радіти потрібно - це веде до поліпшення постачання і до підвищення безпеки постачання європейських споживачів", - відзначив російський президент.

"Є ще один аспект - якщо ви так хочете, щоб ми поставляли за дешевими, викидними цінами наш газ Україні, ви ж маєте розуміти, що цим самим ви створюєте з нашою допомогою неконкурентне середовище для окремих галузей економіки в Європі", - підкреслив Путін.

Крім того, він відзначив, що в конфлікті з Україною було досягнуто ряд домовленостей, які вплинули і на відносини з іншими країнами.

"В адміністративному режимі і договорах ми більше не встановлюємо ціну", - сказав президент, відзначивши, що ціну формують "ринкові причини, на які Москва не впливає".

Путін також відзначив, що Росія не повинна продавати свої ресурси за безцінь.

Він стверджує, що Росія протягом 15 років забезпечувала своїх найближчих сусідів газом за неринковими цінами, і протягом 15 років здійснювала, фактично, економічну допомогу в обсязі від трьох до п'яти мільярдів доларів

Путін додав, що з багатьма партнерами довгий час велися переговори про перехід на ринкові відносини, у тому числі і з Україною.

Він також відзначив, що Росія не допустить збоїв у постачанні Європи газом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування