БЕРЕЗОВСЬКИЙ ПОВІСИВ НА МОРОЗА УБИВСТВО ГОНГАДЗЕ

Вівторок, 1 серпня 2006, 10:56

Фонд громадських свобод Бориса Березовського надав у розпорядження Генеральної прокуратури офіційні свідчення свідка, який стверджує, що убивство журналіста Георгія Гонгадзе було вчинено на замовлення нинішнього спікера Верховної Ради Олександра Мороза і глави російської "Альфа-Груп" Михайла Фрідмана.

Про це заявив виконавчий директор ФГС Олександр Гольдфарб на прес-конференції у вівторок.

За його словами, свідок не є громадянином України, і на момент дачі свідчень знаходився в США.

У нотаріально завірених письмових свідченнях, даних під присягою, свідок стверджує, що наприкінці літа 2000 року Олександр Мороз кілька разів їздив у Москву.

Метою його поїздок нібито було домогтися фінансової і політичної підтримки з боку "Альфа-груп".

"Мороз хотів одержати фінансову підтримку діяльності своєї політичної партії, а також за допомогою Фрідмана заручитися заступництвом членів російського уряду, які володіють політичним впливом, що могло допомогти Морозу в його зусиллях змістити Леоніда Кучму з посади президента в Україні", - йдеться в прес-релізі.

Мороз розповів, начебто йому відомо про те, що майор Микола Мельниченко записав на плівку розмови президента Кучми, і що на цих "плівках" чутно, як Кучма наказує своїм помічникам "зробити що-небудь", щоб позбудеться від журналіста Георгія Гонгадзе.

"Ізмайловське угруповання в особі свого тодішнього лідера Антона Малевського і його партнера Сергія Аксьонова погодилася забрати Гонгадзе і представити це так, нібито президент Кучма насправді замовив убивство Гонгадзе", - говориться в прес-релізі Фонду громадських свобод.

За версією свідка, "Альфа-груп" "в обмін на допомогу Морозу одержувала можливість скористатися прибутковими приватизаційними проектами в енергетичній і іншій сферах, як тільки Мороз і його союзники прийдуть до влади".

За словами Гольдфарба, даний свідок з'явився "на їхньому обрії" після того, як "у березні "Українська правда" опублікувала стенограму про співробітництво Мельниченка і Мороза ще до убивства журналіста".

"На початку липня я поцікавився в керівника слідчої групи Романа Шубіна, чи цікавлять його ці свідчення. Шубін відповів, що вони чули про цю людину, давно хотіли допитати, але не могли знайти її", - відзначив Гольдфарб.

Українська правда, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування