В США помітили, що українські політики не дуже люблять закон

П'ятниця, 4 серпня 2006, 09:54

З колишніх радянських країн лише Україна і Грузія найбільш послідовно намагаються вибудувати відповідальну систему влади.

Так вважають фахівці американської неурядової організації "Фрідом Гаус", повідомляє Радіо "Свобода".

У своєму щорічному звіті про ситуацію з демократичними цінностями, людськими правами, законністю та антикорупційними здобутками, вони звертають особливу увагу на демократичне керівництво як запоруку політичного розвитку та економічного зростання.

У звіті під назвою "Країни на роздоріжжі" дослідники "Фрідом Гаус" виділяють дві, на їхню думку, ключові складові демократичного правління: вільні засоби масової інформації та незалежне судочинство.

Говорячи про Україну, американські дослідники констатують значний поступ у справі звільнення засобів масової інформації, але при цьому висловлюють жаль з приводу того, що українські політики та державні службовці не дуже підкоряються верховенству права.

Один з авторів звіту Кріс Вокер в інтерв'ю Радіо Свобода зазначив, що Київ уже зробив певні кроки щодо більшої відповідальності уряду, але багато ще попереду:

"Зі звіту про таку державу, як Україна, зрозуміло, що їхні зусилля мають бути тривалими. Вони роблять два кроки вперед і один крок назад щодо ключових питань керівництва. Все ж завдяки їхнім зусиллям з листопада 2004 до листопада 2005, тобто за період, що його охоплює звіт, ми побачили значний поступ" .

У документі дано аналіз ситуації в 30 країнах світу, проте до нього не увійшла така ключова держава регіону як Росія. Планується, що дослідження про неї розповість новий звіт "Дому Свободи", робота над яким уже триває.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News