Західні ЗМІ обізвали Януковича несамостійним "верховодою", а Ющенка "незрілим" реформатором

П'ятниця, 4 серпня 2006, 13:08
Західні видання по різному оцінює дії президента Віктора Ющенко, який подав кандидатуру Януковича на посаду прем'єра.

У редакційній статті The Wall Street Journal цитує посла західної держави в Україні, який сказав один раз, що Віктор Ющенко, можливо, недостатньо організований і нерішучий, але в остаточному підсумку він робить усе правильно.  

"Учорашнє рішення було нелегким для символу української "помаранчевої революції" 2004 року, і мільйонам українців буде важко з ним змиритися. Всього півтора роки тому Янукович служив старому, корумпованому режиму, сокирні спроби якого підтасувати президентські вибори і зробити Януковича главою країни викликали буру національного протесту", - говориться в статті.

При цьому газета відзначає, що партія Януковича виграла на парламентських виборах у березні, набравши 32% голосів.

"Раніше засуджений регіональний політичний верховода, Янукович у березні провів ефективну передвиборну кампанію, у чому йому допомогли американські політконсультанти, які діяли з передвиборного штабу на Східній Україні", цитує The Wall Street Journal Ліга.

"Відмовити йому (Януковичу) у цьому праві, абсолютно чесному і заслуженому, було б справжньою зрадою ідей "помаранчевої революції", - відзначає видання.

"Президент, чия позиція усе ще сильна, буде ділити владу з прем'єр-міністром з партії, що є суперницею, що очолить коаліцію. Могутня опозиція на чолі з Юлією Тимошенко, яка учора різко засудила рішення Ющенка, ускладнить життя їм обом", вважає  The Wall Street Journal.

Le Temps пише про те, що "досить подивитися на повного ентузіазму посла Росії в Україні, щоб оцінити значення нинішнього повороту подій".

"Погодившись з кандидатурою свого проросійського суперника Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра, президент України Віктор Ющенко відкинув останні спогади про "помаранчеву революцію", яку настільки возвеличують на Заході, вважає газета.

Frankfurter Allgemeine пише про те, що на Заході Янукович міг би давно поставити хрест на своїй політичній кар'єрі. Однак в Україні політик, який оголошений таким, що відправився на той світ, може і воскреснути.

"Багато хто вважає, що Янукович – слабка фігура, яка цілком залежить від місцевих олігархів з багатого вугіллям Донецька на сході України", - пише газета.

Der Tagesspiegel вважає, що призначення Януковича стане "останнім актом трагедії, що демонструє, наскільки незрілими виявилися українські політики з погляду норм поводження, прийнятих у демократичному суспільстві".

"Це стосується, насамперед, "помаранчевих", яких Європа поспішно прийняла за "реформаторів". Замість того щоб після парламентських виборів у березні сформувати дієздатний уряд, Ющенко і його колишня соратниця Тимошенко витрачали сили на вимотуючі інтриги", - пише видання.

Инопресса, Лига

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування