Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович-прем'єр означає кінець помаранчевої революції - експерт

П'ятниця, 4 серпня 2006, 15:59

Політолог Андерс Ослунд позитивно оцінює створення широкої коаліції та подання президентом Віктором Ющенком кандидатури Януковича на посаду прем'єра.

"Цей процес міг бути скорішим, але виходячи з результатів виборів, цей варіант уряду є найбільш наближений до такого, на який можна було б сподіватися ", - зазначив Ослунд.

Він також вважає, що створення широкої коаліції призвели до стратегічних змін в чотирьох речах:

"Це означає, що помаранчева революція скінчилась насправді. Її еволюційним успіхом стала демократизація Партії регіонів, яка чесно стала найбільшою партією після виборів", - вважає політолог.

Він стверджує, що нова коаліція свідчить про відмову від політики регіонального розколу.

Третім фактором політолог назвав той факт, що нова коаліція базується на спільній економічній політиці, і новий уряд ухвалив засади зовнішньої політики, що всіх об'єднали.

"Компроміси були по кожному з пунктів, але Ющенко, схоже, досяг свого", - зазначив політолог, говорячи про підписання Універсалу, в якому Ющенко намагався зберегти виконання його передвиборчої кампанії.

"Підписання універсалу є достатньо вражаючим результатом переговорів. І є добра надія, що таке об'єднання утримається, тому, можливо, не треба засмучуватися, що на це пішло 4 місяці", - зазначив він.

Ослунд вважає, що новий уряд базуватиметься "на принципах стримування і балансу".

"Регіони" отримають більшу частину економічного блоку. Президенту Ющенку дістанеться силовий блок з міністерством оборони, МЗС та МВС, голова СБУ та генпрокурор, плюс перший віце-прем'єр та другорядні міністри.

"Кожний міністр має контролюватися головою відповідного комітету в парламенті, якій очолює представник іншої партії", - нагадує політолог.

Щодо Тимошенко, він вважає, вона буде "ефективно критикувати уряд, що має добре впливати на якість його рішень та на демократію".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування