Азаров обіцяє через рік знизити податки

Понеділок, 7 серпня 2006, 12:52

Віце-прем'єр Микола Азаров обіцяє, що новий уряд у 2007 році почне підготовку податкової реформи.

Він нагадав в інтерв'ю "Дело", що попередній уряд Януковича планував з 2005 поетапне зниження ставок двох головних податків: податку на прибуток з 25% до 20% і ПДВ — з 20% до 18%.

"Отож, одним із ключових положень держбюджету-2007 стане зниження частки держбюджету в структурі ВВП до 30%, тоді як зараз цей показник — 32,3%", - відзначив він.

За словами Азарова, 2008 рік буде роком реального зниження податків.

Азаров також поскаржився, що "незважаючи на солодкі промови Віктора Пинзеника, бюджет, на жаль, дотепер не виконувався".

"Основне зростання доходів з 2005 року обумовлено тривіальним скасуванням нульової ставки ПДВ на імпорт нафти, що призвело до різкого подорожчання нафтопродуктів і практично зупинки нафтопереробних заводів", - відзначив віце-прем'єр.

"Формальне перевищення плану надходжень до загального фонду сьогодні, як і в 2005 році, має чітко виражену фіскальну природу: за рахунок переплати податків і зборів та за рахунок збільшення фіскальних відрахувань підприємств держсектору, при тому, що практично всі наші державні монополісти ледь не стали банкрутами", - додав він.

Азаров також підкреслив, що план надходжень у 2005 році було виконано винятково за рахунок повторного продажу "Криворіжсталі".

У той же час, за словами віце-прем'єра, "невідомо на яких підставах і за яким списком підприємствам було списано 6,6 млрд. грн. податкових боргів, що є прямим порушенням бюджетного законодавства".

Віце-прем'єр обіцяє розглянути ефективність діяльності всіх ВЕЗ, де реально вкладено великі інвестиції.

"У першу чергу, будуть відновлені ефективні ВЕЗ. Їх буде приблизно три або чотири, де діяльність буде відновлено в повному обсязі. Крім того, ми подумаємо над тим, яким чином компенсувати інвесторам реальні збитки, які вони понесли в результаті діяльності уряду Тимошенко", - додав він.

Також Азаров не виключає перегляду деяких імпортних митних ставок і повернення їх на рівень 2004 року.

"З багатьох видів продукції в переговорах із СОТ був передбачений перехідний період до 2009 і наступних років. Однак Кабмін знизив мито вже в 2005-му. Ми вважаємо, що їхній розмір має бути відновлений до кінця перехідного періоду, і це гарна стаття прибутків бюджету", - відзначив віце-прем'єр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News