Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи вирішили, що Янукович "злегка відкорегує" зовнішній курс України

Понеділок, 7 серпня 2006, 17:58

Політологи прогнозують, що зовнішньополітичний курс України після формування уряду Віктора Януковича кардинально не зміниться.

Директор Інституту національної стратегії Кость Бондаренко відзначив, що зовнішньополітичний курс України "залишиться незмінним, але злегка відкоректованим".

"Колишня влада наламала не мало дров, змігши зіпсувати відносини з Росією, тому на нинішній уряд покладається велика надія зі зміцнення зв'язків між Україною і республіками колишнього союзу", - вважає політолог.

Разом з тим, на його думку, курс України на євроінтеграцію "буде залишатися незмінним".

Політолог також відзначив, що співпраця України з НАТО "буде визначатися наявною документальною базою, а також референдумом, який прописаний в Універсалі".

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко також вважає, що "у найближчий період часу, як мінімум півроку, якихось принципових, кардинальних змін у зовнішньополітичному курсі України не буде".

"Думаю, що хоча б частково, але буде зроблена спроба повернути (російсько-українським) відносинам характер стратегічного партнерства", - вважає політолог.

Фесенко також вважає, що визначені тактичні зміни можуть мати місце й у напрямку євроатлантичної інтеграції. "У будь-якому разі, з урахуванням характеру нинішньої парламентської коаліції і програмних позицій Партії регіонів, навряд чи можна чекати форсованого вступу України в НАТО в найближчі роки", - відзначив він.

На думку політолога, "Євроатлантична інтеграція буде продовжуватися, контакти між Києвом і Брюсселем будуть досить інтенсивними, але питання про вступ до північноатлантичного альянсу стояти не буде", - додав він.

Директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політологічних досліджень Володимир Малинкович вважає, що "найбільшою проблемою уряду Януковича буде те, що керівником зовнішньополітичного відомства буде Борис Тарасюк, відомий своїм проамериканським курсом".

Так, на його думку, уряд Януковича "у цілому буде працювати як єдина команда, націлена на підвищення експортного потенціалу нашої промисловості, який пов'язаний з енергоємним виробництвом, а без досить прийнятних, помірних цін на енергоресурси наша промисловість працювати не зможе".

На думку політолога, переговори з енергоресурсів між Україною і Росією буде вести, мабуть, міністр палива й енергетики Юрій Бойко.

Політолог також вважає, що Україна в найближчі роки не вступить до НАТО.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування