Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вєксєльбєрг не хоче бути відповідачем по позову Коломойського до Пінчука і Ко

Вівторок, 8 серпня 2006, 12:23

Російський підприємець Віктор Вєксєльбєрг подав до суду штату Массачусетс прохання про виключення зі списку відповідачів по позову українського бізнесмена, власника групи "Приват" і міноритарного акціонера ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" Ігоря Коломойського до Віктора Пінчука, говориться в матеріалах суду.

Співвідповідачами по позову, поданого трьома компаніями Коломойського (Athina Investments, Varkege Ltd і Wisewood Holdings), виступають Пінчук, його американські партнери Джері Маргуліс і Олександр Новак, консорціум "Придніпров’я", група "Інтерпайп", співвласник Evraz Group Олександр Абрамов, Вєскєльбєрг і ряд офшорних структур, передає "Інтерфакс-Україна".

У тексті позову стверджується, що близькі власникові контрольного пакета акцій НЗФ Пінчуку трейдерські структури, використовуючи трансферне ціноутворення, позбавляли НЗФ і його міноритарних акціонерів значної частини прибутку.

Вєксєльбєрг і Абрамов фігурують у позові у зв'язку з хабаром у обсязі 50 млн. дол., якого контролюючий акціонер НЗФ нібито мав намір дати українським чиновникам з метою заблокувати рішення про деприватизацію Нікопольського заводу феросплавів.

Позивачі стверджують, що російські підприємці профінансували половину цієї суми.

У клопотанні Вєксєльбєрга йдеться, що ця справа непідсудна американському суду, більш того, обвинувачення на адресу російського підприємця не стосуються основної частини претензій позивачів.

Фонд держмайна в травні 2003 року продав промислово-фінансовому консорціуму "Придніпров’я" 25% акцій ВАТ "НЗФ" за 205 млн. гривень, у серпні того ж року - ще 25%+1 акція заводу за 205 млн. 500 тис. гривень.

Суди в 2005 році визнали незаконність цього продажу, і Верховний суд України 20 січня 2006 року підтвердив ці рішення.

Однак "Укрсоцбанк", зберігач акцій консорціуму "Придніпров’я" у НЗФ, дотепер не перевів ці акції на рахунок ФДМ.

Улітку 2005 року було оголошено, що "Ренова" Вєксєльбєрга і "Євразхолдінг" домовилися створити спільне підприємство, яке повинно купити в зв'язаних з корпорацією "Інтерпайп" компаній 73% акцій НЗФ. Однак угода не відбулася через рішення суду по НЗФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування