Польща вижене "РосУкрЕнерго"?

Середа, 9 серпня 2006, 10:44

Найбільша польська державна нафтогазова компанія PGNi (аналог НАК "Нафтогаз України") готова відмовитися від співробітництва зі швейцарською компанією RosUkrEnergo, підконтрольною "Газпрому".

Про це повідомляє польська газета Rzeczpospolita, пише "Дело".



Наприкінці цього року закінчується дія договору, по якому PGNi одержувала газ від RosUkr-Energo за середньою ціною $230.

Керівництво PGNi виявилося перед вибором — дорогий газ чи поступка "Газпрому". Доступ до більш дешевого російського газу означає, що Польщі доведеться надати "Газпрому" доступ до управління польською ділянкою газопроводу Ямал — Німеччина, а також право працювати на внутрішньому ринку.

Як пише Rzeczpospolita з посиланням на джерело в PGNi, "газ швидше за все буде, але головною проблемою залишається ціна, за якою компанія буде його купувати".

"Ми ведемо переговори про додаткову закупівлю газу в компаній, з якими PGNi співробітничає", — повідомили "Делу" у прес-службі PGNi.

Джерело, близьке до керівництва RosUkrEnergo, повідомило, що "на даному етапі активних переговорів з PGNi не ведеться".

Зараз Польща споживає близько 14 млрд. куб. м і забезпечує власні потреби в газі усього на 30%, решту становить імпорт. При цьому найбільшими постачальниками є Росія, Казахстан, Німеччина і Норвегія.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін думає, що дії Польщі є політичним кроком, спрямованим на те, щоб показати рішучість диверсифікувати постачання газу.

Хоча, за його словами, цій країні "у короткостроковій перспективі навряд чи вдасться знайти заміну "Газпрому", і швидше за усе вартість російського газу зросте".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...