Чорномирдін накинув оком на українську трубу

П'ятниця, 1 вересня 2006, 15:44

Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін вважає, що газотранспортна система України повинна бути передана у власність Міжнародному газотранспортному консорціуму.

Відповідаючи на питання, чи повинна українська газотранспортна система бути передана у власність консорціуму, Чорномирдін сказав: "Звичайно, консорціуму. А як же консорціум буде нею управляти? Він же створений на рівних".

Водночас посол зазначив, що рішення цього питання - справа урядів. "Але я не хочу це обговорювати зараз – це справа урядів і фахівців", - сказав Чорномирдін.

Також він висловив думку, що Міжнародний газотранспортний консорціум повинен перебувати на території України і працювати в рамках українського законодавства.

"Консорціум створений в Україні, і управлятися він повинен за законами України", - сказав Чорномирдін.

Також він сказав, що Міжнародний газотранспортний консорціум повинен працювати на залучених активах.

Чорномирдін нагадав, що рамкова угода про створення Міжнародного газотранспортного консорціуму підписана президентами Росії та України. "До неї приєднався і канцлер Німеччини", - додав він.

Російський посол уточнив, що бажання брати участь у Міжнародному газотранспортному консорціумі висловили найбільші європейські споживачі газу – Германія, Італія і Франція.

"Якщо таке бажання виявлять Євросоюз і Польща – заради Бога", - вважає дипломат.

На думку Чорномирдіна, створення Міжнародного газотранспортного консорціуму сприятиме забезпеченню стабільності в поставках газу на захід. "А де він братиме газ – в Росії, Туркменії, Норвегії або Алжирі - це справа самого консорціуму", - переконаний російський посол.

Разом з тим дипломат вважає, що рамки і параметри діяльності консорціуму повинні визначити фахівці.

21 серпня ц.р. міністр палива і енергетики України Юрій Бойко заявив, що повністю виключає можливість будь-яких форм передачі української газотранспортної системи в управління Росії.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування