Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко дав рецепт зміцнення свого дітища

Субота, 2 вересня 2006, 16:16

Президент Віктор Ющенко переконаний, що за сьогоднішньої економічної ситуації штучне зниження номінального курсу національної валюти може призвести до негативних наслідків.

Про це він сказав в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня", приуроченому до 10-річчя національної валюти, яке виповнюється в суботу.

"Проведення штучної девальвації гривні може призвести до серйозних негативних наслідків, зокрема, до значного прискорення інфляції, відпливу капіталу та зростання рівня доларизації, можливого відтоку депозитів із банків, підвищення процентних ставок, а також погіршення стану банківської системи внаслідок зростання валютних дисбалансів", – зазначив він.

За словами Ющенка, посиленню "тиску на гривню в бік ревальвації" сприятиме поява чіткої стратегії економічної політики уряду та здійснення заходів щодо покращення інвестиційного клімату.

Ющенко також підкреслив, що "запровадження повної конвертації гривні — це стратегічний напрямок курсової політики нашої держави".

За словами президента, економіка України чутлива до зовнішніх факторів. "Економіка України досить відкрита — відношення експорту до ВВП перевищує 50 відсотків. Тому будь-які значні зовнішні шоки (істотне підвищення цін на енергоносії або зниження цін на метали) несуть відчутні загрози загальній макроекономічній стабільності", – сказав він.

Президент також висловив переконання, що зміцненню гривні мають сприяти економічні та соціальні реформи.

"Погодьтеся, що такі процеси, як прозора приватизація, організовані ринки землі, продукції промисловості, сільського господарства і послуг, детінізація економіки, приборкання корупції, наведення порядку в платіжній, розрахунковій, податковій сферах тощо лише сприяли б зміцненню гривні, її стабільності", – наголосив Ющенко.

"Досягнення консенсусу серед основних політичних сил дає Україні історичний шанс успішно утверджувати атрибути її державності, серед яких одне з почесних місць посідає гривня", – підсумував президент.

Як відомо, у 1996 році, коли гривню було введено в обіг, Ющенко був головою Національного банку.

Разом з тим, виконавчий директор із питань готівково-грошового обігу Нацбанку Олександр Толстой повідомив виданню, що банкнота номіналом 500 гривень з'явиться в обігу ще в цьому році,

За його словами, питання про введення в масовий обіг монет номіналами 2, 5 та 10 грн. зараз вивчається фахівцями Нацбанку. НБУ також вважає доцільним виведення з обігу монет з номіналом меншим, ніж 10 копійок, оскільки виробництво цих монет збиткове.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування