Мороз розповів, чого хоче від парламенту

Вівторок, 5 вересня 2006, 10:41

Спікер Олександр Мороз заявляє про необхідність законодавчо визначити статус опозиції.

Про це він заявив, відкриваючи засідання другої сесії Верховної Ради у вівторок.

"Протягом найближчих тижнів нам потрібно законодавчо визначити її (опозиції) статус, коло повноважень і обов'язків, щоб опозиція могла бути переконливою і сприяти діяльності влади. На те й опозиція, щоб влада не дрімала", - зазначив він.

Мороз також додав, що на його думку уповноважені всіх фракцій налаштовані на роботу "як між опонентами, а не ворогами".

Також він наголосив на необхідності ухвалити закон про Кабінет міністрів. "Це звичайно, борг парламенту, він має бути повернутий протягом найближчих місяців або й тижнів".

В той же час він наголосив, що й досі уряд не запропонував Верховній Раді програму своєї роботи.

В зв’язку з тим, що парламент "розпочав роботу в парламентсько-президентській формі правління", "щодо застосування якої немає досвіду і традицій", Мороз зосередив увагу на необхідності налагодження системи взаємодії між гілками влади, всередині них і взаємодії між центральними органами та на місцях.

За його словами, Верховна Рада має також налагодити систему взаємодії між урядом і парламентом.

"У минуле відходить практика взаємин між ними як опонентами. Взаємозв'язок, взаємовідповідальність за дії влади зобов’язують принципово інакше організовувати справу, особливо це стосується парламентської коаліції", - зазначив він.

Мороз також наголосив на необхідності забезпечити "системність в плануванні та здійсненні законодавчих робіт", завершити приведення у відповідність вимог Конституції та законодавства.

Він також наголосив на необхідності якісної законодавчої роботи парламенту, а також посилити контрольну функцію парламенту. Він зосередив увагу на необхідності "повністю забезпечити передбачену регламентом процедуру, в т.ч. постатейне голосування" закону про бюджет.

Мороз також зазначив, що "всім представникам влади треба спільно подбати про забезпечення довіри до правоохоронної, зокрема, судової системи".

Спікер також наголосив, що "обов'язком парламенту є продовження і розвиток політичної реформи, зокрема стосовно місця і ролі органів місцевого самоврядування".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування