Україна їде до Європи з бойовими планами

Вівторок, 5 вересня 2006, 13:44

Україна хоче підписати угоду про спрощення візового режиму і реадмісію з Європейським Союзом у випадку успішного завершення переговорів по них на саміті "Україна-ЄС" у Хельсінкі 27 жовтня.

Про це на брифінгу заявив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Андрій Дещиця, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Україна також хоче ухвалити на саміті політичне рішення про початок переговорів щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС у випадку вирішення питання членства України у Світовій організації торгівлі.

На саміті українська сторона також розраховує погодити основоположні принципи нової угоди з ЄС замість угоди про партнерство і співробітництво.

При цьому українська сторона розраховує закріпити в документі перспективу членства України в ЄС.

"Членство України в Європейському Союзі залишається стратегічною метою України і вона буде наполягати на тому, щоб ці положення були записані в угоді", – сказав Дещиця.

За його словами, саміт буде мати важливе значення для просування процесу євроінтеграції України.

Він пояснив це тим, що політичні рішення, ухвалені під час саміту, будуть покладені в основу роботи над угодами про зону вільної торгівлі, а також сформують нові договірні рамки відносин Україна-ЄС на наступні 10 років.

Як відомо, у ході переговорів делегацій України і Європейської комісії 20 липня в Брюсселі був затверджений проект договору про спрощення візового режиму.

***

У той же час член Єврокомісії Пітер Манделсон, відповідальний за питання торгівлі, повідомив, що Європейський Союз розглядає можливість укласти торговельні угоди з Україною, Індією, Південною Кореєю і країнами АСЕАН.

Виступаючи в Страсбурзі перед депутатами Європарламенту, він заявив, що виконавчий орган ЄС бачить у цих державах "потенційних партнерів нових ініціатив", на додаток до скасування бар'єрів на шляху торгівлі й інвестицій, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Щодо переговорів про можливу торговельну угоду з Україною, чиновники ЄС підкреслюють, що діалог на цю тему може початися тільки після вступу країни до СОТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування