Україну звинувачують у блокуванні пасажирських потягів

Вівторок, 5 вересня 2006, 15:09

Залізничне сполучення між Молдовою і країнами СНД вже другу добу повністю заблоковано.

Про це у вівторок повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на управління Молдовської залізниці.

Як відомо, з 1 вересня "Укразалізниця" з технічних причин тимчасово призупинила транзит пасажирських потягів, що йдуть із Кишинева в Україну і назад через північ Молдови, в обхід Придністров'я.

Це пов'язано з тим, що з 1 вересня тимчасово закритий на ремонт залізничний міст через ріку Дністер на ділянці Могилів-Подільський - Волчинець.

З 1 вересня пропуск пасажирських і вантажних потягів з/в Росію й Україну в обхід Придністров'я почав здійснюватися через Окницю - Сокиряни - Ларгу - Кельменці.

Однак після трьох днів експлуатації цієї ділянки українська сторона заявила, що "і вона не відповідає усім вимогам, і не можна гарантувати безпеку проходження по ній пасажирських потягів".

З 4 вересня Україна заявила про те, що припиняє транзит потягів по новому обхідному шляху, тому що "міст через Дністер на ділянці Ларга - Кельменці не розрахований на збільшення кількості транзитних потягів".

"Укрзалізниця" порекомендувала перенаправляти потяги через Кучурганський залізничний вузол, тобто через територію Придністров'я.

Управління молдовської залізниці заявило у вівторок, що "ця рекомендація не влаштовує молдавських залізничників, тому що ДП "ЗМ" не контролює дану ділянку залізниці, що знаходиться на території Придністров'я, і не може гарантувати безпеку руху".

Як результат, рух усіх потягів було припинено. У повідомленні зазначається, що для врегулювання ситуації в Києві знаходиться молдовська урядова делегація на чолі з міністром транспорту і дорожнього господарства Мироном Гагаузом.

"Українські чиновники почали безпрецедентний крок, коли в дорозі були зупинені пасажирські потяги, а рейси з Москви і Петербурга і назад були скасовані. В результаті таких безвідповідальних дій з боку наших українських колег постраждали не менше тисячі пасажирів", - йдеться в повідомленні Молдовської залізниці.

"Про введені українською стороною блокадні заходи були проінформовані представники Європейського союзу в Молдові та в Україні", - додається в документі.

Директор Придністровської залізниці Сергій Марцинко заявив минулого тижня, що "Придністров'я готове пропускати вантажні і пасажирські потяги з Молдови та інших країн".

За його словами, "рух можна відновити за умови оплати за транзит і пропуск вантажів". Для цього в Тирасполі спеціально створена приватна транспортно-експедиційна компанія.

У Кишиневі вважають "надуманими" причини, через які Україна вирішила закрити міст на ремонт. Молдовські фахівці вважають, що реальні причини лежать у політичній площині.

На їхню думку, новий прем'єр-міністр України Віктор Янукович намагається змусити Кишинів домовитися з Тирасполем про поновлення руху потягів через придністровську ділянку дороги.

Однак МЗ не визнає рішення Придністров'я про створення власної дороги на ділянці МЗ, що проходить через Придністровський регіон, і відмовляється платити Придністров'ю за транзит по цій ділянці, вважаючи її своєю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування