Зварич думає, що до кінця тижня з коаліцією щось проясниться

Четвер, 7 вересня 2006, 10:29

Міністр юстиції, член "Нашої України" Роман Зварич прогнозує, що формат нової коаліції в парламенті буде визначено до кінця поточного тижня.

"Я думаю, що усе буде нормально, і до кінця тижня ми будемо мати визначеність з приводу нової коаліції", - сказав Зварич в інтерв'ю "Делу".

Він також розповів про зміни в роботі уряду, передбачені нещодавно розробленим урядом та Секретаріатом президента законопроектом про Кабінет Міністрів.

Зокрема, за словами міністра, законопроект передбачає введення інституту державних секретарів.

Говорячи про функції держсекретарів, Зварич відзначив:

"Якщо ми маємо на увазі, що міністр є політичною фігурою, то нам потрібно забезпечити функцію адміністративного керівника в кожному міністерстві. Крім того, держсекретар не може бути звільнений за політичними мотивами. Він відповідає за адміністрування відомства".

За його словами, держсекретар – "це публічна обслуговуюча структура, він підзвітний міністру і відповідає за виконання його політики".

"Ми тим самим підсилюємо роль міністра, виводячи його з-під удару, що міг би бути нанесений на нього за законом про держслужбу. Держсекретарів буде призначати Кабмін за поданням міністра. Буде передбачена контрактна основа з держсекретарем, і його можна буде звільнити тільки в тому випадку, якщо будуть порушені норми закону про держслужбу", - розповів Зварич.

Відповідаючи на питання, якою буде процедура призначення і звільнення окремих міністрів, він сказав:

"Верховна Рада розглядає питання щодо відставки одного або декількох міністрів. Порядок дотепер не був визначений у Конституції. Відставка одного або декількох міністрів розглядається Радою з подачі або прем'єр-міністра, або президента України, якщо це стосується міністра оборони і міністра закордонних справ".

Також, за словами міністра, новим законом про Кабмін будуть вводитися "певні принципи діяльності уряду, зокрема, принцип солідарності і відповідальності Кабміну за свою діяльність і рішення уряду".

"Також вводиться інститут контрасигнації, що передбачений чинною Конституцією. Це означає, що укази президента, видані в межах його президентської компетенції, приймаються до відома усіма відповідними міністрами для виконання", - сказав Зварич.

"Це конституційна норма, яка поки що не знаходила свого відображення в жодному серйозному нормативному акті, але зараз вона буде введена", - додав він.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
Усі новини...