Ющенко намагається спокусити Алієва

Четвер, 7 вересня 2006, 20:38

Україна заявляє про готовність формувати спільні структури з Азербайджаном у питаннях розвідки, видобутку, переробки і реалізації нафтопродуктів.

На прес-конференції в Баку Віктор Ющенко підкреслив, що Україна зацікавлена у формуванні спільних з Азербайджаном структур, "які могли б працювати на взаємних ринках з розвідки, видобутку, переробки і реалізації нафтопродуктів".

"Така готовність українською стороною в офіційному порядку спрямована азербайджанським колегам. Ми вважаємо, що це перший етап взаємного проникнення в ринки і розвиток взаємних потенціалів", - заявив Ющенко.

Крім того, президент підкреслив, що Україна також зацікавлена в освоєнні можливості транспортування світлої азербайджанської, казахської нафти за маршрутом "Одеса-Броди-Європейський ринок".

"Проект працюючий, діючий. Регіон Каспію, Чорного моря сьогодні формує нові пропозиції стосовно сирої нафти, що легко лягає у реалізацію проекту "Одеса-Броди", - сказав Ющенко.

Крім того, за словами глави держави, Україна зацікавлена у формуванні спільної позиції в питанні постачання газу практично за тим же самим маршрутом: з району Каспію в Україну і Європейський союз.

У свою чергу президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про готовність активно співробітничати з різними партнерами, у тому числі і з Україною, у проектах постачань нафти з Каспію на світові ринки.

"Як дуже важливий, новий постачальник нафти на світові ринки з Каспію в Середземномор'я, Азербайджан має намір дуже активно співробітничати з нашими партнерами, у тому числі з Україною", - сказав Алієв на спільній прес-конференції з Ющенком.

Відповідаючи на питання, наскільки може бути дорожче азербайджанська нафта для України, ніж російська, Алієв підкреслив: "Азербайджанська нафта - дуже якісна, вона котується на світових ринках вище, ніж відома марка "брентова", вона продається з премією до "бренту" і тим самим, звичайно ж, підвищує ефективність розробки нафтогазових родовищ Азербайджану".

Він також нагадав, що Азербайджан розглядає питання диверсифікації постачань енергоресурсів з Азербайджану, "як один з основних елементів азербайджанської нафтової стратегії".

Сьогодні з Азербайджану, за словами Алієва, йде три трубопроводи - російський і грузинський у порти Чорного моря й один у турецький порт на Середземному морі.

"Таким чином, диверсифікація постачань азербайджанської нафти з Азербайджану - уже доконаний факт - звичайно, у міру зростання виробництва нафти в Азербайджані ми розглядаємо і нові можливості для експорту", - сказав Алієв.

Він також нагадав, що до 2008 року трубопровід Баку-Джейхан буде повністю завантажений нафтою в об’ємі 50 мільйонів тонн.

"У майбутні роки об’єм виробництва й експорту буде наростати. Тому розгляд питання альтернативних шляхів для нас являє дуже великий інтерес і при поєднанні всіх інших факторів, а саме комерційної сторони цього питання, природно буде визначатися щодо інтенсивності роботи в цьому напрямку", - сказав Алієв.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування