Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Компанія Ахметова домовилася з "Газпромом"?

П'ятниця, 8 вересня 2006, 10:57

Компанія "Сістем Кепітал Менеджмент" одержала ліцензію на прямі постачання газу з Росії.

Про це повідомляє газета "Ведомости" з посиланням на топ-менеджера однієї з українських бізнес-груп.

"Найбільшим корпораціям зручніше і дешевше домовлятися напряму, ніж мати справу з "Нафтогазом України" і "РосУкрЕнерго", - пояснив він і додав, що провідні комбінати будуть купувати в 2007 році газ по 110-130 дол. з урахуванням транспортування.

У свою чергу працівник Нацкомітету з регулювання електроенергетики України підтвердив, що в липні видана ліцензія на три роки на постачання 2 млрд. куб. м газу за нерегульованим тарифом ТОВ Metinvest BV, що належить СКМ.

Начальник управління закупівель Metinvest BV Олег Капров заявив, що компанія самостійно поставлятиме газ на 90 підприємств.

За словами чиновника російського уряду, у серпні прем'єр-міністр Віктор Янукович, зустрічаючись в Сочі з президентом Росії Володимиром Путіним і прем'єром Михайлом Фрадковим, просив не підвищувати до кінця року ціну газу.

Також він звернувся з проханням у 2007 році дозволити низці великих національних компаній укладати напряму угоди з російськими постачальниками. Російські керівники не заперечували, але запропонували обговорити умови з "Газпромом".

"Торік ми пропонували прямі постачання, але український уряд відмовився", - згадує представник "Газпрому" Сергій Купріянов, при цьому він додає, що про нові пропозиції йому не відомі.

Співдиректор "РосУкрЕнерго" Костянтин Чуйченко стверджує, що всі постачання газу в Україну будуть йти тільки через цю компанію.

У той же час екс-глава комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима пам'ятає, як подібний проект розглядався в період першого прем'єрства Януковича.

На його думку, корпорація Рината Ахметова одержала ексклюзивне право на прямі постачання газу завдяки дружнім зв'язкам з Януковичем.

Гудима припускає, що Янукович домовився про надання Metinvest BV тих же прав, які має "РосУкрЕнерго": "Газпром" цілком може створити з корпорацією Ахметова спільну структуру, що одержить право експортувати відносно невеликий обсяг газу".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...