Прибутки Фірташа перебільшили?

П'ятниця, 8 вересня 2006, 11:56

Джерело з оточення співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа стверджує, що польський журнал Wprost перебільшив розміри його статку, поставивши на 27 місце в рейтингу найбагатших людей Центральної і Східної Європи із сумою 2,4 мільярди доларів.

Про це пишуть російські "Ведомости".

Джерело зазначило, що трейдерські компанії RosUkrEnergo і Emfesz, підконтрольні Фірташу, не володіють конкретними активами, а дивідендів акціонери RosUkrEnergo ще не одержували.

Угода купівлі "Печорнафтогазпрому" не завершена, а акції АНГК Фірташу, можливо, доведеться повернути. А прибутки від українських кабельних каналів поки не дуже високі, зробило висновок джерело.

"Відомості" нагадують, що ім'я українського підприємця Дмитра Фірташа стало відоме широкій публіці півроку тому.

Дмитро Фірташ контролює 45% трейдеру, його молодший партнер Іван Фурсін — 5%, а 50% належать структурам Газпромбанку.
Велику частину статку, пише Wprost, Фірташ заробив за допомогою RosUkrEnergo. Його дивіденди за 2005 р. складуть $320 млн.

За даними журналу, Фірташу належать українські кабельні канали К1, К2, MegaSport та баскетбольний клуб "Київ".

Те що всі ці активи належать Фірташу, підтвердили "Відомостям" два джерела з оточення українського підприємця.
Але в журналі наведено аж ніяк не повний список активів Фірташа, відзначає видання.

В інтерв'ю "Відомостям" у червні 2006 р. він говорив, що є співвласником угорської трейдерської фірми Emfesz. У неї 10-річний контракт із RosUkrEnergo на купівлю газу на українсько-угорському кордоні.

Торік Emfesz поставила в Угорщину 2,5 млрд куб. м газу, і в її фінансовій звітності говориться, що її виторг за 2005 р. склав $438,89 млн., а чистий прибуток — $47,24 млн.

Фірташ також повідомив, що через Emfesz вів переговори щодо купівлі компанії "Газінвест", що володіє 50% "Печорнафтогазпрому" .
Emfesz планувала одержати 74,9% акцій Астраханської нафтогазової компанії (АНГК). А кіпрська фірма Фірташа — Benam Holdings — володіє міноритарним пакетом JKX Oil & Gas, що належить Полтавській нафтогазовій компанії.

"Ці активи коштують у кілька разів дорожче, — вважає аналітик "Солида" Денис Борисов. — Їх вартість можна оцінити в $6-6,5 млрд".

Тільки його частка в RosUkrEnergo може коштувати $3,5-4 млрд — за умови збереження статусу єдиного постачальника газу на Україну, угорський трейдер може коштувати близько $500 млн, частка в АНГК — $1,2 млрд, а "Печорнафтогазпром" — $850 млн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News