Українській корупції порадили лікуватися Європою

Субота, 9 вересня 2006, 09:55

Україна зробила певний прогрес у плані боротьби з корупцією, однак її показники ще залишаються досить низькими.

Про це в Брюсселі українським журналістам заявив регіональний директор по Європі і Центральній Азії організації "Міжнародна прозорість" Міклош Маршалл, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, корупція в Україні залишається "дуже актуальною проблемою". "В останньому індексі корупції "Міжнародної прозорості" Україна одержала 2,6 пункти в діапазоні від одного до десяти", - сказав Маршалл.

"Десять - це країни з мінімальним рівнем корупції, один - з найгіршим. Таким чином, 2,6 - це досить поганий показник. Це - погана новина. Гарна - у тому, що цей показник покращився з 2,2, що був до того", - додав він.

Маршалл висловив надію, що "це завдяки політичним змінам".

Крім того, він повідомив, що Україна поліпшила свої показники в порівнянні з Росією: "У порівнянні з Росією Україна сьогодні виглядає навіть краще. У минулому Росія сприймалася як менш корумпована, ніж Україна".

Згідно з висновками організації, міліція і юридичний сектор в Україні асоціюються в населення як найбільш корумповані інституції, в яких необхідно вжити швидкі заходи, "інакше довіра до влади буде втрачена".

"Якщо цього не буде зроблено, цинізм буде превалювати, і реформи не будуть закінчені, люди не будуть довіряти владі. Така ситуація в Україні. Ми усі сподіваємося, що влада і політичні еліти проведуть ці зміни в Україні", - підкреслив він.

Експерт також вважає, що перспективи членства України в Європейському Союзі є "фантастичним і ключовим зовнішнім тиском, що було успішним для проведення реформ в інших посткомуністичних країнах".

"Це ж саме стосується й України. Я є переконаним прихильником того, що зусилля України в плані можливого приєднання до ЄС мають сенс, тому що прагнення людей приєднатися до Європи може бути ключовим, провідним фактором для реформ, як це було для інших, починаючи з Польщі і закінчуючи Румунією", - сказав Маршалл.

Він також висловив надію, що яким би не був уряд України, він виконає обіцянку президента Віктора Ющенка в плані боротьби з корупцією.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування