Рудьковський таки зробив назло Молдові

Субота, 9 вересня 2006, 15:53

Рух вантажних потягів з Молдови в Україну через Придністров’я у п’ятницю було повністю відновлено.

Про це заявив у суботу міністр транспорту та зв'язку України Микола Рудьковський, повідомляє прес-служба міністерства.

За словами Рудьковського, рух через перехід Кучурган продовжиться й після завершення ремонту моста через річку Дністер в Кам'янець-Подільському.

"Рух буде здійснюватися постійно, а через Могилів-Подільський поїдуть тільки потяги на північ, до Санкт-Петербурга, або з молдавським експортом", - сказав міністр.

За його словами, відновлення руху через Кучурган дозволить скоротити вартість транзиту мінімум на 4,5 долари на тонні та збільшити загальний вантажопотік.

Як стверджує Рудьковський, навіть якщо на початку року рух з Кучургана було б перенаправлено на перехід до Могилів-Подільського – це б все одно не забезпечило необхідний вантажопотік через недостатню пропускну спроможність ділянки залізниці на молдавській стороні.

Як повідомлялося, потяги були пущені в обхід Придністров'я через Окницю - Сокиряни - Ларгу - Кельменці з 1 вересня, після закриття залізничного моста у Могилів-Подільському на ремонт.

Однак 4 вересня Україна заявила про те, що припиняє транзит потягів по новому обхідному шляху, тому що "міст через Дністер на ділянці Ларга - Кельменці не розрахований на збільшення кількості транзитних потягів".

"Укрзалізниця" порекомендувала перенаправляти потяги через Кучурганський залізничний вузол, тобто через територію Придністров'я. Управління молдовської залізниці заявило у вівторок, що ця рекомендація не влаштовує молдавських залізничників. Як результат, рух усіх потягів було припинено.

"Українські чиновники почали безпрецедентний крок, коли в дорозі були зупинені пасажирські потяги, а рейси з Москви і Петербурга і назад були скасовані. В результаті таких безвідповідальних дій з боку наших українських колег постраждали не менше тисячі пасажирів", - йшлося в повідомленні Молдовської залізниці.

У Кишиневі вважають "надуманими" причини, через які Україна вирішила закрити міст на ремонт. Молдовські фахівці вважають, що реальні причини лежать у політичній площині.

На їхню думку, новий прем'єр Віктор Янукович намагається змусити Кишинів домовитися з Тирасполем про поновлення руху потягів через придністровську ділянку дороги.

Однак МЗ не визнає рішення Придністров'я про створення власної дороги на ділянці МЗ, що проходить через Придністровський регіон, і відмовляється платити Придністров'ю за транзит по цій ділянці, вважаючи її своєю.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування