У НАТО вирішили, що Янукович не зашкодить їм дружити з Україною

Вівторок, 3 жовтня 2006, 14:19

НАТО має намір продовжити співпрацю з Україною в чинних рамках і готовий допомогти Києву в плані інформування населення про роль і діяльність Альянсу.

Про це йдеться в декларації Парламентської асамблеї НАТО до Ризького самміту НАТО (28-29 листопада), передає "Інтерфакс-Україна".

Усього документ складається з п'ятнадцяти пунктів, причому питання відносин з Україною стоїть пунктом дванадцятим, після Росії.

"Усвідомлюючи важливість України як стратегічного партнера і, відзначаючи, що Україна залишається відданою євро-атлантичній інтеграції, НАТО буде продовжувати розвивати відносини з Україною, реалізовуючи План дій Україна-НАТО, інтенсифікований діалог і в рамках трастового фонду програми Партнерство заради миру", - йдеться в декларації.

Крім того, альянс відзначає необхідність звернути увагу на роль публічної думки щодо НАТО.

У зв'язку з цим, Альянс заявляє про готовність допомогти українському уряду в плані поширення інформації про роль і діяльність НАТО.

Щодо Росії НАТО підтверджує необхідність розвитку співпраці, відзначаючи значні досягнення роботи Ради НАТО-Росія.

Разом з тим, в Альянсі звертають увагу на існування таких перешкод, як "глибоко укорінені підозри і несприйняття".

"Такі питання, як права людини, енергетичної безпеки і ситуація із сусідніми країнами повинні обговорюватися відкрито і довірилво", - зазначається в декларації.

Про майбутнє розширення в декларації в пункті чотирнадцятому йдеться:

"Членство в Альянсі має залишатися відкритим для тих претендентів, які демонструють свою прихильність спільним цінностям Альянсу й оцінюються країнами-членами як такі, що готові до членства. Під час Ризького самміту лідери повинні надати чіткі рекомендації Албанії, Хорватії і Македонії, коли вони можуть очікувати запрошення приєднатися до Альянсу".

"Ризький самміт голів держав і урядів Альянсу надає можливість лідерам підтвердити послідовність значення НАТО як ключового трансатлантичного форуму із забезпечення нашої колективної безпеки", - йдеться в декларації.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...