Проблеми з президентськими міністрами загрожують розпуском парламенту?

Четвер, 5 жовтня 2006, 16:13

Президент Віктор Ющенко не піде на одночасне відкликання міністрів закордонних справ і оборони.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко, повідомляють "Новости Украина" із посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Не піде Ющенко на одночасне відкликання цих міністрів. Максимум - одного може забрати, та й то, це тільки у випадку гострої конфліктної ситуації", - заявив Фесенко.

За словами політолога, Борис Тарасюк і Анатолій Гриценко "для Заходу символічні фігури". "Якщо йдуть обидва, це дійсно буде означати ревізію зовнішньополітичного курсу України", - підкреслив Фесенко. Він також зазначив, що сам Ющенко від цього, скоріше, програє, ніж виграє.

Разом з тим, на питання про розвиток подій у випадку, якщо президент відкличе призначених за своєю квотою міністрів закордонних справ і оборони, Фесенко сказав: "Тоді виникне необхідність відновлення персонального складу уряду".

За словами політолога, у випадку, якщо президент повторно подасть у парламент кандидатуру Тарасюка на посаду глави МЗС, "парламент може погодитися або не погодитися, але тоді вони будуть ризикувати розпуском парламенту, тому що за 60 днів треба сформувати персональний склад уряду".

Разом з тим, Фесенко відзначив, що відставка двох міністрів, призначених за квотою президента, не вплине на євроінтеграційний курс України, тому що, за словами політолога, "регіонали (Партія регіонів) теж виступають за євроінтеграцію".

За його словами, у випадку відставки міністра оборони й іноземних справ, правлячою коаліцією "буде зроблена ставка на... розширення масштабів співробітництва з НАТО, але без приєднання до Плану дій щодо набуття членства".

"Думаю, що Янукович буде орієнтуватися на російську модель", - сказав Фесенко, уточнивши, що він говорить про модель, що передбачає посилення співробітництва, але не зближення з Альянсом.

Говорячи про можливі кандидатури на посаду міністра закордонних справ у випадку відставки Тарасюка, Фесенко зазначив, що "якщо говорити про прохідну кандидатуру, єдиний можливий варіант - це Олександр Олександрович Чалий".

На думку Фесенка, Чалий уособлює "гнучкий позаблоковий зовнішньополітичний курс", у зв'язку з чим за його кандидатуру може проголосувати Партія регіонів.

Говорячи про можливу кандидатуру міністра оборони, політолог сказав, що на дану посаду може бути представлений один із колишніх міністрів оборони, зокрема, Володимир Шкідченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування