Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичам набридла "Наша Україна" зі своїм "листом щастя"

П'ятниця, 6 жовтня 2006, 11:20

Депутат від Партії регіонів Олена Лукаш вважає, що політичні сили в парламенті ще повернуться до питання створення широкої коаліції.

"На мою думку, "Наша Україна" зараз просто шукає косметичні засоби для того, щоб у черговий раз виглядати добре перед виборцем. І я думаю, ми повернемося до питання про створення широкої коаліції", - сказала Лукаш в інтерв'ю "Известиям в Украине".

"Що стосується вимог нашеукраїнців, то мені цікаво, скільки разів і в якому документі потрібно переписати текст Універсалу національної єдності, щоб "Наша Україна" залишилася задоволеною?", - додала вона.

На питання, чому Партія регіонів не захотіла включити Універсал до коаліційної угоди, Лукаш відповіла, що "регіонали" не відкликали свої підписи під цим документом.

"Мені нещодавно згадалося, що, коли я вчилася у школі, приходили так звані листи щастя, де було написано, мовляв, перепиши цей лист сім разів і розішли його семи друзям і тоді станеш щасливим. Але мені не зовсім зрозуміло, що за щастя нас очікує від переписування Універсалу?", - відзначила Лукаш.

На думку депутата, широка коаліція в парламенті потрібна, в першу чергу, для більш ефективного ухвалення рішень.

"Для ефективної роботи в умовах парламентсько-президентської республіки нам необхідно мати 300 голосів у коаліції. Ми можемо протягом п'яти років знаходитися в конфлікті один з одним…І взагалі, мир завжди краще за війну, тим більше п'ятирічну", - сказала вона.

Лукаш також вважає, що на даний момент немає підстав для розпуску парламенту.

Водночас вона відзначила, що фракція Партії регіонів ще не визначилася з питанням обрання президента парламентом.

"Особисто я подивилася статистику країн Євросоюзу, там з 25 держав тільки у восьми президента обирають парламентом... Але якщо там сильна парламентсько-президентська система, то ми зараз знаходимося лише на перехідному етапі. Тому, поки що цю ідею можна віднести до страшилок для президента, оскільки провести дану ініціативу через парламент не є можливим", - сказала депутат.

Говорячи про механізм контрасигнації, вона відзначила, що він не утискає права однієї сторони і не надає можливості узурпації влади іншій.

На питання, чи слід, на її думку, підвищувати прохідний бар'єр у Верховну Раду для партій і блоків, Лукаш відповіла:

"Особисто я вважаю, що якщо прохідний бар'єр підвищиться, то вибори президента повинні проходити в парламенті. Тому що в такий спосіб у парламенті буде дві-три партії. І якщо голова держави не знайде спільної мови з парламентом, який формує уряд і впливає на нього через коаліцію і буде випадати з цього трикутника, то це розбалансує не тільки владу, але й унеможливить здійснення ефективної і внутрішньої, і зовнішньої політики".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування