Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО НАЇХАВ НА ЯНУКОВИЧА

Середа, 1 листопада 2006, 13:27

Президент Віктор Ющенко вбачає багато негативних моментів у газових домовленостях на 2007 рік, згідно з якими ціна для України становитиме 130 доларів.

Про це Ющенко заявив на прес-конференції в Харкові у середу.

Він нагадав, як у січні 2006 року лунали "виступи в парламенті ура-героїв, які сорочки рвали і кричали: "Дайте мені владу і я поверну ціни газу до 40 доларів чи 60 доларів"... Прийшла інша влада, її вибрав народ... не відстояла України тієї ціни на газ, яку вона здобула у 2006 році".

"Заяви виявилися набагато гучномовнішими, ніж можливості, здібності, професіоналізм відстояти ті декларації. Я не хочу наїжджати ні на кого, я просто констатую факт", - зазначив він

"З того, що відбулося, недобрим симптомом є мала прогнозованість політики. Негативним є те, що ціна, яка була зафіксована на п’ять років, через 365 днів переглянута", - наголосив Ющенко.

Також президент зазначив, що кінцеву відповідь про оцінку даної угоди він дасть після того, як дізнається про формулу, за якою формувалася ціна.

"Важливо по якій формулі ціна визначалась. Це ціна, яка береться з потолка, чи це ціна, яка легко, відповідно до європейської формули, чітко показує, що сьогоднішня нова ціна - це стара ціна, помножена на індекси цін дельти або зміни цін по трьох-чотирьох провідних компонентах енергетики", - сказав Ющенко.

"Це дуже важлива частина дискусії, бо якщо у нас ціна 130 доларів, закріплена у формулі ціни, тоді у нас є відповідь на прогноз ціни. Якщо вона взята відносно, то це самий крупний прорахунок в дебатах", - наголосив президент.

Ющенко також звернув увагу, що вперше при зміні ціни на газ, тарифи на його транспортування територією України не змінилися. "І зараз - це найнижчі тарифи на європейському ринку", - додав він.

Ющенко також підкреслив, що ще одним прорахунком є те, що "статус договірний було знижено з міжурядового до корпоративного".

"Бо всі добре розуміють, що газ і нафта – це інструменти політики", - додав він.

Ще одним важливим моментом Ющенко назвав неприпустимість присутності політичної складової у темі формулювання ціни на газ. "На мій погляд це була б сама велика дискредитація основ формування внутрішньої чи зовнішньої політики", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування