Зварич не заздрить коаліції, якщо він повернеться в парламент

Четвер, 2 листопада 2006, 13:05

Екс-міністр юстиції Роман Зварич готовий розглядати будь-які пропозиції щодо своєї подальшої роботи.

Про це він заявив у четвер на прес-конференції в Києві, відповідаючи на питання відносно майбутнього місця роботи, зокрема, у секретаріаті президента, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мені ніхто ніяких пропозицій не робив і я вважаю - це правильно. Було б неетично до відставки якісь пропозиції тримати як цукерки перед міністрами, що вже подали заяви, щоб цими цукерками не давати можливість міністрам відкликати свої заяви (про відставку)", - сказав Зварич.

"Це правильна поведінка і позиція секретаріату президента і так далі. Що буде далі - я відкритий до різних пропозицій", - додав він.

Коментуючи інформацію про можливе його призначення постійним представником президента в парламенті, екс-міністр сказав: "Це цікава пропозиція, але я не заздрю антикризовій коаліції, якщо я обійму цю посаду".

Щодо рекомендації парламенту відсторонити на два місяці від виконання обов'язків міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Зварич заявив: "Кабінет міністрів не наділений компетенцією звільняти, зупиняти призначення, припиняти, тим більше, відстороняти будь-кого з міністрів".

За його словами, ця постанова повинна була враховувати зміни до Конституції від 8 грудня 2004 року, відповідно до якої Кабмін став підконтрольним парламенту. У цій ситуації, на думку Зварича, Верховна Рада повинна була вказати законодавчі акти, що визначають таку компетенцію уряду: "Звичайно ж, вони не могли це зробити, оскільки таких позицій немає ніде".

Екс-міністр відзначив, що "не раз був здивований нігілізмом законодавчого органу". "У даному випадку, це рішення не витримує критики з юридичної точки зору", - сказав він. При цьому Зварич висловив думку, що парламент міг на законних підставах звільнити міністра, якщо депутати не задоволені його роботою.

У той же час, екс-міністр висловив упевненість, що президент Віктор Ющенко в майбутньому буде частіше задіювати інструмент призупинення постанов Кабінету міністрів з одночасним зверненням у Конституційний Суд.

На його думку, у глави держави залишається "дуже потужний важіль, який був використаний два дні тому". "Я впевнений у тому, що президент його використовує не востаннє", - сказав він.

Зварич нагадав, що за президентом також залишається право вето. "Є інші інструменти, які залишаються за президентом, не менш потужні - вето. Президент висловив чіткі вимоги до парламенту щодо його бачення Держбюджету на наступний рік. Я це говорю в контексті вето, залишаю інше несказаним", - сказав екс-міністр.

Відповідно до Конституції, президент може призупинити дію актів Кабінету міністрів з мотивів невідповідності їх Конституції, з одночасним зверненням до КС відносно їх конституційності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування