Ющенко захистив меншість від "мажорів"

П'ятниця, 3 листопада 2006, 19:05

Президент Віктор Ющенко ветував закон, що знижує планку кворуму проведення загальних зборів господарського товариства.

Президент повернув закон зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою.

Як відомо, загальні збори акціонерного товариства, які є його вищим органом, за законом вирішують найважливіші питання, зокрема такі, як визначення напрямів діяльності товариства, внесення змін до його статуту, розміру статутного капіталу, розподіл прибутку і збитків товариства, приймати рішення про ліквідацію товариства.

Рішення загальних зборів із зазначених питань приймаються більшістю у 3/4 голосів учасників товариств, які беруть участь у зборах.

Таким чином, зменшення кворуму для проведення загальних зборів цих господарських товариств матиме наслідком одночасне зменшення і кількості голосів учасників товариств, необхідної для прийняття найважливіших для товариства і його учасників рішень.

Якщо зараз зазначені питання можуть вирішуватися за наявності майже половини голосів всіх учасників товариств, то за новим законом необхідною буде лише третина голосів учасників товариства.

"Вочевидь, це призведе до порушень інтересів учасників господарських товариств, насамперед міноритарних", вважає президент.

"Адже в необхідних для мажоритарних учасників товариства випадках можна буде обійтись без голосів дрібних акціонерів, не враховувати їх думку при вирішенні важливих питань. Це також спричинить нові корпоративні конфлікти, численні зловживання у цій сфері, дестабілізацію українського фондового ринку", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи вищенаведене, президент прийняв рішення застосувати до закону право вето.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування