Азаров збирається зробити з "тіньової" економіки сіру

Вівторок, 7 листопада 2006, 19:06

Перший віце-прем`єр Микола Азаров заявляє, що боротися з "тіньовою" економікою не потрібно, а необхідно створювати такі умови, за яких українцям невигідно буде приховувати податки і одержувати зарплату "в конвертах".

Про це Азаров заявив у вівторок на прес-конференції в Сімферополі, повідомляє УНІАН.

"Які методи боротьби з тіньовою економікою? Боротися з тіньовою економікою не потрібно, потрібно створювати такі умови, за яких тіньова економіка прагне стати, образно кажучи, сірою. Чорна - сірою, а сіра – світлою", - заявив Азаров.

"Які умови? Перш за все, клімат відповідний податковий, адміністративний клімат, за якого було б вигідно у повному обсязі платити податки, і було б дуже невигідно приховувати ці податки, платити зарплату по-чорному", - додав він.

Як сказав Азаров, уряд ще у 2004 році приступив до виконання програми для виведення економіки з тіні, проте керівники Кабінету міністрів у 2005-2006 роках цю програму скрутили.

"Програма досить проста - це зниження нарахувань у фонд оплати праці. Ми затвердили нові норми ставок на доходи фізичних осіб - достатньо низькі, наступним етапом було скорочення нарахувань на фонд оплати праці за соціальними внесками", - сказав Азаров.

"І ми б це зробили, якби не надзвичайний роздутий дефіцит Пенсійного фонду. Ось ми у 2008 році ліквідуємо бюджет Пенсійного фонду. Якщо ми його ліквідуємо, то з 2008 року ми матимемо можливість далі знижувати нарахування на фонд оплати праці", - додав він.

За словами Азарова, наступним етапом стане перехід до накопичувальної системи, "коли кожен громадянин України матиме накопичувальний пенсійний рахунок".

"Кожен громадянин, кожен працівник не буде зацікавлений у виплаті зарплати в конверті", - сказав Азаров.

За його твердженням, Кабінет міністрів не збирається проводити каральні заходи, а створюватиме умови, за яких "буде поступовий перехід з тіньової економіки в напівлегальну, потім в легальну".

"Вигідніше буде працювати при світлі", - сказав перший віце-прем`єр-міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування