Адвокати Щербаня пояснили Ющенку-Луценку, що США – не "бананова республіка"

Середа, 8 листопада 2006, 16:25

Американські адвокати колишнього губернатора Сумщини Володимира Щербаня вважають, що переслідування їхнього підзахисного в Україні є політичним.

Про це на прес-конференції у середу заявив один із адвокатів Щербаня Хореа Мокану.

"Немає сумніву в тому, що між паном Щербанем та командою Луценка-Ющенка є політичні тертя. Але спроби використати американську систему правосуддя задля досягнення своїх політичних цілей за допомогою надання сфабрикованих документів та брехливої інформації неприпустимі", - сказав він.

За його словами, уряд США був змушений погодитися на звільнення Щербаня під заставу, оскільки представники української влади не надали документів, які підтверджують його винуватість.

Адвокат також наголосив, що документи, надані українською стороною, є "насміханням" над американською системою правосуддя.

Також адвокати звинувачують українських можновладців у порушенні презумпції невинності щодо їхнього підзахисного і зазначають, що "оголошення своїх політичних опонентів злочинцями без суду і вироку властиве диктатурам".

"Якщо пан Щербань винен у злочинах, про які сурмлять пан Луценко та пан Ющенко, то вони підвели український народ, оскільки в них було цілих два роки на те, щоб надати американцям докази. А нещодавні події говорять про те, що жоден, навіть найбагатший, злочинець з України не може уникнути американського правосуддя", - сказав Мокану.

Також адвокати наголосили, що не мають претензій до уряду Віктора Януковича щодо ненадання доказів американській стороні, оскільки він набув повноважень лише у серпні 2006 року.

"Сполучені штати – не бананова республіка. Той факт, що американський народ підтримав помаранчеву революцію ще не означає, що американський уряд буде нехтувати власною Конституцією задля задоволення своїх політичних союзників в Україні", - сказав Мокану.

"Ми впевнені, що працівники українських прокуратур беруть приклад зі своїх американських колег і відокремлюють політику від системи карного правосуддя. Обов’язок американського прокурора – встановити істину, а не висунути звинувачення політиків", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News