У Ющенка пропонують "саджати" за спроби "переписати трагічні сторінки історії"

Четвер, 9 листопада 2006, 15:40

Одна з норм законопроекту "Про голодомор", запропонованого для розгляду Верховної Ради президентом, передбачає запровадження адміністративної відповідальності (тобто штрафу) за публічне заперечення факту Голодомору.

Про це заявив заступник голови секретаріату президента Іван Васюник, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, ця норма покликана запобігати "спекулюванню політичними аутсайдерами на трагічних сторінках української історії".

"Слід зазначити, що покарання за заперечення факту геноциду не є зазіханням на свободу слова. Заперечення трагедії єврейського народу – Голокосту – заборонене законодавством понад 10 країн світу, у томі числі Франції, Швейцарії, Бельгії, Польщі", – сказав Васюник.

При цьому він зазначив, що йдеться як про адміністративну (штраф), так і про кримінальну (ув’язнення) відповідальність.

Зокрема, в Австрії, Румунії, Чехії визначено лише кримінальне покарання (від 6 місяців до 10 років ув‘язнення). У Німеччині та Ізраїлі покарання може сягати 5 років в'язниці. У Румунії особливе покарання – для держслужбовців – до 5 років ув‘язнення.

З огляду на міжнародний досвід, зазначив Васюник, можна погодитися на пропозицію коаліції щодо підвищення відповідальності органів влади та запровадити жорсткіше покарання для тих держслужбовців і посадових осіб органів місцевого самоврядування, "які намагаються переписати трагічні сторінки історії України".

"Доречно згадати, що уряд Януковича у 2003 році зробив вагомі кроки щодо визнання Голодомору і зараз демонструє послідовність своєї позиції", – сказав Васюник, висловивши упевненість, що фракція Партії регіонів, як і у 2002 році, підтримає відповідне рішення Верховної Ради.

За його словами, секретаріат президента вітає готовність парламентської коаліції до діалогу щодо невідкладного визнання Голодомору актом геноциду.

Водночас Васюник наголосив на неприпустимості політизації цього історичного питання.

"Визнання Голодомору актом геноциду до Дня пам’яті жертв Голодомору (25 листопада) є обов‘язком політичних сил перед українською нацією", – додав він.

Говорячи про мету президентського законопроекту, перший заступник голови секретаріату зазначив, що це – "відновлення історичної справедливості та недопущення подібних трагедій у майбутньому".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування