Кушнарьов вирішив зробити гагаузьку мову регіональною

П'ятниця, 1 грудня 2006, 17:34

Представник Партії регіонів Євген Кушнарьов пропонує затвердити статус регіональних мов в Україні.

Про це йдеться у законопроекті про мови, одним з співавторів якого він є.

За словами Кушнарьова, в проекті закону, розробленого ним спільно з соціалістом Василем Волгою і комуністом Леонідом Грачом регламентується статус української мови як державної.

У той же час законом впроваджується і визначення регіональних мов.

За словами Кушнарьова, згідно з законопроектом, щонайменше 10% людей, що проживають на певній території, можуть визнати регіональною мову, яку вважають рідною.

У такому випадку законопроектом пропонується затвердити регіональну мову на цій території і, за словами Кушнарьова, ця мова має використовуватися на певній території разом із державною мовою.

"Не зазіхаючи на право української мови, ми надаємо право людям, які вважають своєю рідною мовою російську або іншу, поряд із українською користуватися своєю рідною мовою", - зазначив він.

Крім російської в законопроекти внесені білоруська, болгарська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, румунська, словацька та угорська мови.

За словами Кушнарьова, бажання людей надати статус регіональної будь-якій мові буде відстежуватися за статистичними даними.

При цьому Кушнарьов упевнений, що у ВР за законопроект може проголосувати не лише коаліція, але й "такої думки дотримується і багато хто з БЮТ".

Кушнарьов також не виключив, що президент може накласти вето на цей законопроект.

"Президента можуть підштовхнути до вето, але в такому випадку суспільство отримає чітку відповідь на питання, хто стоїть на заваді запровадженню європейських демократичних принципів в мовній політиці", - зазначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування