Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа зробила Україні пропозицію

Понеділок, 4 грудня 2006, 14:14

Європейська комісія оприлюднила пропозиції, спрямовані на поліпшення і зміцнення європейської політики сусідства, у рамках якої розвиваються і двосторонні відносини Україна-ЄС.

Відповідне комюніке було оголошено в понеділок у Брюсселі європейським комісаром з питань зовнішніх відносин і політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, перші 18 місяців застосування європейської політики сусідства принесли гарні результати.

У Єврокомісії відзначають, що нові пропозиції спрямовані на поліпшення впровадження цієї політики за допомогою ініціативи з боку Євросоюзу в плані надання допомоги партнерам, що бажають продовжити реформування "швидше і краще".

"Нові пропозиції супроводжують звіти по імплементації європейської політики сусідства. Комюніке буде прийнято в роботу під час німецького президентства в першій половині 2007 року", - зауважують у Єврокомісії.

Єврокомісар Ферреро-Вальднер також повідомила, що важливим внеском у дані пропозиції буде створення нового інвестиційного фонду в рамках європейської політики сусідства.

"Політика сусідства мала позитивний початок, але Європейський Союз може зробити значно більше", - підкреслила вона.

За повідомленням Єврокомісії, бюджет європейської політики сусідства для країн-партнерів на період з 2007 по 2013 роки складе 12 мільярдів євро.

Зокрема, як зауважується у супровідних документах, у 2006 році Україні в рамках європейської політики сусідства було виділено 100 млн. євро, а в 2007 - пропонується 120 млн. євро (ріст складе 20%).

Серед пропозицій, розроблених Єврокомісією, названі "ясні перспективи для всіх партнерів по європейській політиці сусідства, як східних, так і південних", по поглибленню економічної і торговельної інтеграції з ЄС та спрямовані на створення зони вільної торгівлі.

Також пропонується "значне поліпшення візових процедур для визначених типів людей", "регулярні зустрічі на рівні міністрів і експертів з партнерами європейської політики сусідства" з метою обговорення питань енергетики, транспорту, навколишнього середовища і сфери охорони здоров'я.

Передбачається зміцнювати політичне співробітництво, підвищити роль ЄС у конфліктних регіонах.

Усього в рамках європейської політики сусідства ЄС співпрацює з 16 країнами: Алжир, Вірменія, Азербайджан, Білорусія, Єгипет, Грузія, Ізраїль, Йордан, Ліван, Лівія, Молдавія, Марокко, Палестина, Сирія, Туніс і Україна.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування