Ющенко покарає Януковича, якщо він не знайде 20 гривень

Понеділок, 4 грудня 2006, 15:05

Президент Віктор Ющенко наголошує, що не підпише бюджет 2007 року, якщо там не буде враховано його пропозиції щодо мінімального прожиткового мінімуму та соціального забезпечення найбільш незахищених верств населення.

Про це йдеться в заяві президента, поширеній у ЗМІ.

Президент нагадав, що, починаючи з 2005 року, найбільша ставка в соціальному забезпеченні була зроблена на найбільш вразливі категорії населення, зокрема, інвалідів та пенсіонерів.

У 2005 р. мінімальна зарплата зросла на рекордну суму – 40%, у 2006 р. – на 20%, а бюджет на наступний рік передбачає лише 12,5%.

Ющенко відзначив, що цей приріст відповідає очікуваним темпам інфляції у 2007 р., відтак про реальний приріст зарплат "очевидно, не доводиться говорити".

За словами президента, такий підхід значно звужує внутрішні можливості самого ринку, оскільки "споживач є ключовим інвестором будь-якої економіки".

На переконання президента, цей недолік потрібно буде врахувати після першого кварталу.

Ще одним недоліком проекту бюджету є неадекватний розрахунок прожиткового мінімуму, переконаний Ющенко.

Він нагадав, що у 2005 р. мінімальні пенсії вперше зрівнялися з прожитковим мінімумом.

"Це великий здобуток, до якого Україна йшла багато років, і мене турбує, що в рамках поточного року ця пропорція дещо страждає", – відзначив Ющенко.

Він констатував, що сьогодні мінімальна пенсія приблизно на 20 грн. менша за прожитковий мінімум. Наступного року ситуація, згідно з проектом бюджету, лише ускладниться.

"При прожитковому мінімумі, який обчислено на рівні 434 грн., до бюджету закладено розрахунковий прожитковий мінімум на рівні 395 грн. Іншими словами, з таким підходом 39 грн. щомісячно забирається в кожного пенсіонера", – відзначив президент.

Як наслідок, зменшуються соціальні виплати іншим соціально вразливим категоріям населення.

"Я хотів би наголосити на цьому і довести до уряду та інших сторін, які працюють над бюджетом, – до третього читання обов’язково врахувати цю позицію. Це та річ, на яку я обов’язково зверну увагу при підписанні цього документа", – сказав президент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування