Тимошенко може отримати 12 комітетів і право ходити до Януковича

Понеділок, 4 грудня 2006, 16:17

У Верховній Раді зареєстровано спільний проект закону про діяльність опозиції, внесений депутатами Партії регіонів, "Нашої України" та БЮТ.

Відповідно до проекту, парламентська опозиція має право на заміщення посади заступника голови Верховної Ради.

Опозиції віддається керівництво 12 комітетів, зокрема: свободи слова; законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; прав людини; бюджету; регламенту; функціонування судочинства; контролю за захистом прав промисловців, підприємців та інвесторів; контролю за дотриманням соціальних стандартів та забезпечення належного рівня життя громадян; контролю за діяльністю державних монополій; енергетичної безпеки; аграрної політики; охорони здоров'я, науки та освіти.

Крім того, опозиція отримує перших заступників всіх комітетів Верховної Ради, крім тих, які очолюють представники парламентської опозиції.

Опозиція має право брати участь у формуванні персонального складу Рахункової палати, Ради Нацбанку, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Вищої ради юстиції шляхом висування кандидатур на посади у цих органах, призначення на які здійснюється Верховною Радою.

Кількість кандидатур від парламентської опозиції при формуванні персонального складу державних органів, визначених частиною першою цієї статті, визначається з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій.

Опозиція має право утворити опозиційний уряд та інші власні допоміжні органи. Голові опозиційного уряду дозволяється брати участь у засіданнях Кабінету Міністрів.

Опозиція бере участь у здійсненні парламентського контролю за діяльністю парламентської більшості, Кабінету Міністрів, органів державної влади (крім судів).

Вона має право на подання пропозицій до проекту закону про держбюджет України та формування порядку денного Верховної Ради, співдоповідь при розгляді засад внутрішньої і зовнішньої політики, держбюджету, затвердженні програми уряду та його звіті.

Уповноважений представник парламентської опозиції має право на виступ тривалістю до 5 хвилин на пленарному засіданні Верховної Ради з будь-якого питання порядку денного, яке розглядається парламентом.

Контролювати діяльність коаліції опозиції пропонують через представництво в комітетах, створення тимчасових слідчих комісій, внесення пропозиції про розгляд парламентом питання про відповідальність уряду; звернення до Конституційного Суду

Для здійснення парламентського контролю парламентська опозиція має право отримувати інформацію про діяльність органів державної влади, їх посадових осіб.

Уповноважений представник парламентської опозиції має право зробити щорічну доповідь про результати здійснення ним парламентського контролю на пленарному засіданні Верховної Ради України тривалістю не менш як 1 годину.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування