У Європі хочуть, щоб Україна була їм більше, ніж сусідом, але ще не другом

Вівторок, 5 грудня 2006, 08:15

Європейська комісія має намір підсилити Європейську політику сусідства, заявляє голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг.

"Нове Повідомлення Єврокомісії (документ для Ради ЄС і Євпропарламенту про посилення Європейської політики сусідства) спрямоване на підвищення впливу політики сусідства", - сказав Боуг на прес-конференції в понеділок у Києві.

За його словами, за допомогою цього документу ЄС буде допомагати "тим своїм партнерам, які прагнуть здійснювати реформи, робити це швидше і краще", а також забезпечить стимули для тих, "хто ще сумнівається".

Водночас Боуг підкреслив, що посилення європейської політики сусідства "не є альтернативою членству країн у ЄС".

"Ця політика не виключає і не гарантує членства України в ЄС, вона не замінює собою членства України в ЄС", - підкреслив він.

Боуг відзначив, що Повідомлення Єврокомісії покликане сприяти роботі, що буде проводитися під час головування Німеччини в ЄС у першій половині наступного року.

За словами Боуга, Єврокомісія має намір збільшити фінансування для країн європейської політики сусідства. Так, за його словами, у період з 2007 по 2013 року бюджет для країн ЄПС складе 12 млрд. євро, що на 32% більше, ніж в попередньому бюджетному періоді.

Також у рамках посилення ЄПС пропонується поліпшення візових процедур для певних категорій, організація спеціальних і регуляторних зустрічей на рівні міністрів і експертів країн-партнерів у рамках ЄПС з таких питань як енергетика, транспорт, охорона навколишнього середовища і здоров'я; більш активна роль ЄС у вирішенні регіональних конфліктів, а також посилення регіональної співпраці, зокрема, у Чорноморському регіоні.

Голова представництва Єврокомісії підкреслив, що нові пропозиції ЄК будуть супроводжуватися звітами з виконання країнами-партнерами ЄС їхніх Планів дій, реалізація яких почалася у 2005 році.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування