Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку радять забрати назад свої слова про Тарасюка

Четвер, 7 грудня 2006, 15:27

Міністерство юстиції вважає, що президент Віктор Ющенко перевищив свої конституційні повноваження, коли доручив Борису Тарасюку продовжувати виконувати обов'язки міністра закордонних справ після його звільнення Верховною Радою.

Про це сказано в юридичному висновку Мін'юсту, повідомляють Українські новини.


Вважаючи указ порушенням Конституції й перевищенням президентських повноважень, Мін'юст має намір запропонувати Ющенку скасувати цей документ.

Міністерство роз'яснює, що указ по суті є призначенням міністра закордонних справ, тоді як таке призначення відноситься до повноважень парламенту.

У зв'язку із цим Мін'юст вважає, що указ президента може стати предметом розгляду в Конституційному Суді.

Міністерство вважає сумнівними мотивування Ющенка, дані в указі, про продовження роботи Тарасюка, що ґрунтуються на конституційному положенні про те, що президент здійснює керівництво в зовнішньополітичній сфері й представляє державу на міжнародній арені.

Мін'юст вказує, що керівництво зовнішньою політикою й призначення керівника органу центральної виконавчої влади мають різний правовий характер.

"Керівництво зовнішньополітичною діяльністю не включає призначення на посаду міністра закордонних справ", - сказано у висновку Міністерства.

На думку Мін'юсту, звільнення парламентом Тарасюка було проведено законно, оскільки звільнення глави МЗС відноситься до повноважень парламенту, які він вправі здійснювати самостійно.

Відповідно до висновку міністерства, для такого звільнення не потрібно подання президента, незважаючи на те, що призначення здійснюється парламентом саме за внесеною главою держави кандидатурою.

Посилаючись на постанову парламенту, Мін'юст вважає, що повноваження Тарасюка як міністра припинилися з дня набуття чинності цього документу.

Мін'юст вважає алогічним з боку президента доручати чиновнику, повноваження якого були припинені в законному порядку, продовжувати виконувати обов'язки.

Крім того, міністерство вважає неправильним вводити указом термін "продовження виконання обов'язків керівника центрального органу виконавчої влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування